Budi dio naše mreže
Izbornik

Škola animatora Franjevačke mladeži u Splitu

Split (IKA)

Od 1. do 3. ožujka u Splitu je održana škola animatora i seminar za voditelje formacije Splitsko-dubrovačkoga i Zadarsko-šibenskoga područnoga bratstva Franjevačke mladeži (FRAMA).

Okupilo se pedesetak framaša iz dva područna bratstva. Predavanja i radionice framaši su imali u franjevačkom samostanu o. Ante Antića na Trsteniku gdje su svi zajedno boravili, molili i družili se. Sudionici škole animatora bili su podijeljeni u osam radnih grupa koje su nosile imena hrvatskih svetaca, blaženika i kandidata za proglašenje blaženim – koji su imali izravne veze s franjevaštvom.

Svaki dan počeo bi molitvom i potom predavanjem i radionicama. Slušali su o animiranju susreta FRAMA-e i naučili mnoge stvari o pripremi susreta što će se primijeniti u mjesnim bratstvima, kao i igre s kojima bi se susret FRAMA-e učinili dinamičnijim. Temeljno predavanje „Animiranje susreta FRAMA-e“ održao je nacionalni voditelj formacije FRAMA-e Ivan Školka.

Framaši su sudjelovali i na molitvi večernje, pobožnosti i krunice zajedno s vjernicima Splita i bogoslovima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Antićevim danima, trodnevnom obilježavanju obljetnice smrti časnog sl. Božjega Ante Antića u Splitu.

U trodnevnoj školi animatora sudjelovala je i sestra Anita Močić, bratski animator OFS-a Zadarsko-šibenskoga područnog vijeća, i fra Josip Repeša, područni duhovni asistent Zadarsko-šibenskoga i Splitsko-dubrovačkoga bratstva. Osim što su mnogo naučili, framaši su se međusobno bolje upoznali i povezali. Slijedeći poticaje posljednjeg zasjedanja Nacionalne skupštine FRAMA-e u Samoboru, područna vijeća zajedno su organizirali tu školu animatora i seminar za voditelje formacija u želji da se međupodručna suradnja uspješno nastavi.

Susret je uspješno protekao uz veliku potporu franjevačkog samostana na Trsteniku u Splitu, gvardijana fra Domagaja Runje, samostanskog ekonoma fra Šimuna Čove i drugih dobrotvora.

Ključne riječi:
Animatori FRAMA Split