Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Otvorena slikarska instalacija „Umjetnik kod Meštrovića“ Kuzme Kovačića

Split (IKA)

U sklopu ciklusa izložbi Umjetnik kod Meštrovića u vrtu galerije Meštrović, a u sklopu 65. Splitskog ljeta, u četvrtak, 18. srpnja, otvorena je izložba i kiparska instalacija Mihi videtur akademskog kipara Kuzme Kovačića. Autorica izložbe je Vesna Bulić Baketić.

Djelo Kuzme Kovačića predstavio je likovni i književni kritičar Milan Bešlić istaknuvši da je kritika u svakom umjetnikovom djelu prepoznala ono čime je obilježio posljednja desetljeća hrvatskog kiparstva i čime je svojim djelima utemeljio u suvremenom hrvatskom kiparstvu svoju osobnu vrijednost. „Kuzma Kovačić sam za svoja djela kaže da su kiparske pjesme. Ta lirska komponenta u njegovim djelima je trajno prisutna, duboka, ona je čvrsta sastavnica koja kroz minula desetljeća nije prestajala determinirati njegovo stvaralaštvo u toj bitnoj odrednici“, rekao je Bešlić.

Akademik Radoslav Tomić je istaknuo kako je svojstvo Kuzme Kovačića izravno osvrtanje na grčku umjetnost, jer je u grčkoj kulturi, umjetnosti i kiparstvu, u prvom redu mramoru, našao ishodište iz kojega je na jedan smion način napravio skulpturu koja je moderna, ali istovremeno kulturno vezana uz tradiciju koja je stara i tako bitno važna za cijelu europsku umjetnost i kulturu.

Izložba, koju je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, je poziv na čovjekovo i naše nacionalno dostojanstvo u kojem je sačuvano visoko mjesto za umjetnost, poručio je na kraju kipar Kuzma Kovačić.

Kiparska instalacija donosi u vrt Meštrovićeve mediteranske kuće svjetlo Sredozemlja koje pamti i prenosi tisućljetnu tradiciju i vjeru. Istu onu koja Kuzma Kovačić dotiče pri prvim hvarskim koracima, istodobno ga povezujući sa stoljećima kršćanske tradicije i duhovnosti čuvane u bazenu Sredozemnog mora. „Svjetlo Sredozemlja“, svjetlo vjere njegova su veza s Meštrovićem, ali su također i, nikad potrebnije, svjetlo istine i svjetlo umjetnosti. Središnji bijeli torzo, inspiriran Tizianovom Danajom, divljenje je antici iz koje je baština ovoga kraja potekla, ali i veza s istim mediteranskim krugom obalama kojega hodočasti, više od svega taknut onim što nalazi u Svetoj Zemlji. Uz duboku, višeslojnu simboliku svakog elementa i djela napose, izložba je temeljena na baštini života kipara koja kaže da je sve hodočašće. Hodočašće hrvatskim nacionalnim prostorom i putevima kršćanstva…

Izložba će biti otvorena do 8. rujna.