Budi dio naše mreže
Izbornik

Stotinjak župljana sudjelovalo na križnom putu na otvorenom u Radnićima

Radnići (IKA)

Korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom održana je 17. ožujka u zaseoku Radnići koji pripada župi sv. Nikole Tavelića Sitno Donje, te je sudjelovalo stotinjak župljana.

Pobožnost je predvodio fra Mladen Kovačević OFM. Ovaj križni put je utemeljen 2012. godine i od tada u toj korizmenoj pobožnosti rado sudjeluju župljani i vjernici iz susjednih župa. Ove godine postaje križnog puta su čitane iz knjižice „Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet! – Moj križni put “ koju je napisao fra Tomislav Brekalo.

Petnaest postaja križnog puta tvore izvorne rustikalne metalne skulpture, rad akademskog kipara, učvršćene na ogromne prirodne kamene blokove. Oni su neuobičajenih oblika i sami po sebi predstavljaju svojevrsne skulpture. Postaje su postavljene na velikoj uzbrdici koja vodi od ceste Split-Drniš prema samom zaseoku na vrhu brda, s postajom uskrsnuća u središtu mjesta. Smještene su uz skromni lokalni put, u iznimno škrtom kamenitom okružju, usred okolnog trnja, drače i kupine.

Križni put jasno simbolizira ne samo povijesno teški i vjernički život u tipičnom krajoliku Dalmatinske Zagore, već nadasve nepokolebljivu vjeru vjerničkog puka da nakon trnovitog ovo životnog puta slijedi uskrsnuće po Kristu.