Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen blagdan Sv. Križića u Hvaru

Hvar (IKA)

Blagdan sv. Križića svečano je proslavljen u četvrtak 6. veljače u hvarskoj katedrali. Euharistijsko slavlje predvodio hvarski biskup Petar Palić s kojim su koncelebrirali umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk, župnik don Toni Plenković, generalni vikar mons. don Stanko Jerčić, gvardijan franjevačkog samostana fra Joakim Gregov i drugi svećenici Hvarske biskupije.

Crkvena proslava blagdana Sv. Križića u Hvaru započela je misnim slavljem uoči blagdana u srijedu 5. veljače u crkvi Anuncijati. Misno slavlje predvodio je katedralni župnik u Splitu don Tomislav Čubelić. Nakon misnog slavlja održana je godišnja skupština Bratovštine sv. Križa, a nakon završene skupštine vjernici su nazočili klanjanju Križu u spomenutoj crkvi. Na blagdan u četvrtak, 6. veljače, nakon jutarnje mise izvršen je prijenos relikvije Sv. Križića iz crkve Anuncijate u katedralu, gdje je relikvija izložena na glavnom oltaru.

U prigodnoj blagdanskoj propovijedi biskup Palić, nakon kratkog osvrta na krvarenje raspela prije 510 godina, naglasio je “značenje križa u našem životu” te istaknuo “da nas svaki naš pogled na križ podsjeća na Kristovu smrt i žrtvu na križu za nas”. Upozorio je da “nije dovoljno slaviti križ izvanjskim znacima i obredima, već je potrebno da smisao Kristove žrtve na križu uđe dublje u naša srca i naš život kako bismo istinskim kršćanskim životom zavrijedili spasenje, koje nam je Bog omogućio darujući nam kao žrtvu svoga Sina”. Moramo spoznati veličinu Božje ljubavi koji je tako ljubio svijet da je svoga Sina žrtvovao za nas, upozorio je biskup Palić.

Govoreći o smislu i veličini Kristove patnje, hvarski biskup je napomenuo “da moramo biti svjesni da i u suvremenom svijetu ljudi mnogo pate, primjerice u Africi gdje se djeca koriste za najteže poslove i čak kao vojnici”. “S obzirom na to dužni smo razmišljati i o svojoj odgovornosti, odnosno uzrokujemo li i mi ponekad svojim djelima patnju naših bližnjih. Moramo se zapitati jesmo li tolerantni prema drugima, jesmo li zavidni, koliko smo spremni pomoći drugima u nevolji, u kolikoj mjeri je naš život utemeljen na ljubavi”, naglasio je biskup Palić.

Zaključujući propovijed hvarski biskup uputio je vjernike da će “i danas među nas doći Isus Krist kao što dolazi svaki put u euharistijskom slavlju”.

“Primimo ga čista srca i molimo da nam pomogne da postanemo djeca Božja. Budimo zahvalni Bogu što se čudo Euharistije događa svakodnevno, čudo koje je veće od čuda Sv. Križića i koje nam pomaže da živimo za Krista i naše bližnje”, zaključio je mons. Palić.

Nakon završenog misnog slavlja preko Trga sv. Stjepana vjernici su sudjelovali u procesiji u kojoj je nošena relikvija Sv. Križića. Liturgijsko obredno pjevanje za misnog slavlja izvodio je katedralni zbor kojim je ravnala maestra Klara Milatić uz pratnju na orguljama maestra Tomija Domančića.

Blagdan Sv. Križića slavi se u Hvaru već više od petsto godina kao spomen na čudesni događaj koji se zbio u kući admirala hvarske luke Nikole Bevilaque, u kojoj je 6. veljače 1510. prokrvarilo raspelo. Kapelan crkve Anuncijate kanonik don Matija Lukanić i Nikola Bevilaqua bili su na čelu urote pučana protiv plemića i zakleli su se na spomenuto raspelo za uspjeh pobune pučana, koji su trebali poubijati hvarske plemiće radi njihovog nepodnošljivog nasilja. Međutim kad se pred početak pobune proširila vijest o krvarenju raspela, urotnici su to shvatili kao Božji znak i opomenu da se u Božje ime ne može vršiti nasilje. Raspelo je preneseno u katedralu i započeli su dani molitve i pokore, u kojima je sudjelovalo veliko mnoštvo vjernika.