Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Roka u župama Neretvanskog dekanata

Desne (IKA)

Ispred kapele sv. Roka na Rujnici u župi Desne svečanu misu na blagdan sv. Roka u petak 16. kolovoza, kojoj je prethodio ophod oko crkve s kipom sv. Roka, predvodio je župnik Desana i Rogotina don Ivica Barišić u koncelebraciji don Mladena Margete, župnika župe Vidonje u kojoj su slavili misu i u večernjim satima ispred kapele sv. Ante i sv. Roka u Mliništu.

Iako Rujnica nije naseljena više od sto godina, tradicija hodočašća održana je do danas u zahvalu sv. Roku za zaštitu od bolesti, ponajprije kuge.

Do kapele se iz okolnih sela ide pješice oko sat vremena. Podrujnica koja je u župi Bagalovići, sv. Roka slavi kao zaštitnika i ima noviju kapelu posvećenu ovom svecu – nasljednicu stare kapele na Rujnici. Vrijedno je napomenuti kako je umjetnički drveni kip sv. Roka (tirolska škola), koji je s Rujnice nestao poslije II. svj. rata i dugo nije bio pronađen, bio zamijenjen kipom od gipsa. Pronašao ga je ribar u Neretvi u Kominu. Obnovljen je 2010 godine, a za njegovu obnovu izdvojeno je 17 tisuća kuna.

“Sveti Rok bio je ispunjen Božjim žarom, bio je ono što je Bog od njega tražio, čovjek vjere. Sveci nisu stvar prošlosti, već su nam bliski, pokazuju nam da se pravi život živi kad se služi i troši – kako bi došli do cilja poput sv. Roka, a to se postiže razlikovanjem od mentaliteta ovog svijeta. Pozvani smo slušati i živjeti po Božjoj  riječi, jer samo to nas vodi u nebo.”

Sveci nas žele ohrabriti  i potaknuti da ih slijedimo, da ne zaboravimo – da nam život ne vrijedi ako ga ne potrošimo za Boga. Znali su da se bogat postaje tek kad imaš Boga”, poručio je don Ivica vjernicima u homiliji.

Blagdan sv. Roka svečanije se proslavio u Borovcima, Opuzenu i župi Otrić – Struge.