Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina zaštitnika župe Lišane sv. Mihovila

Vukšić (IKA)

U crkvi Sv. Mihovila u Vukšiću svečano je 29. rujna proslavljena svetkovina  sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika župe Lišane misnim slavljem koje je predvodio visovački gvardijan fra Marko Nimac.

Svečano misno slavlje na kojem su se okupili brojni župljani i hodočasnici iz drugih župa fra Marko je slavio u koncelebraciji s  domaćim župnikom fra Božom Mandarićem. Pjevanje je predvodio mješoviti crkveni zbor pučkim tradicionalnim pjevanjem mise.

„Pitanje je što nam danas poručuje ova svetkovina?  Mihovil znači ‘tko je kao Bog’. Mihovil nas uči da budemo ponizni i poslušni prema svom Bogu. Da svoju poslušnost živimo prema sebi i svojim bližnjima. Ova nas svetkovina želi učvrstiti u vjeri, ljubavi i opraštanju. Na današnjoj svetkovini zamolimo Blaženu Djevicu Mariju, kraljicu anđela, da nam po zagovoru Mihovila, Rafaela i Gabrijela od Gospodina izmoli jaku milost, poniznost i poslušnost. Da svoj život provedemo živeći  u ljubavi prema našim bližnjima i prema Bogu”, rekao je na kraju propovijedi gvardijan Nimac. 

Župnik Mandarić  zahvalio je fra Marku na upućenim riječima i okupljenim vjernicima na sudjelovanju u slavlju. Poslije mise domaćini su tradicionalno zaigrali biračko kolo i zapjevali stare narodne pjesme. Također su na mjesnom groblju položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih pokojnika.