Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić predvodio misno slavlje u KBC-u Split povodom Svjetskog dana bolesnika

Split (IKA)

Na blagdan Gospe Lurdske i 28. Svjetski dan bolesnika, u utorak 11. veljače, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u kapeli splitskog Kliničkog bolničkog centra na Firulama. U koncelebraciji je bio bolnički kapelan don Lovre Šola, a đakonirao je Nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

Pozdravivši  nazočne liječnike i liječnice, medicinske sestre na čelu s glavnom sestrom Marijom Grančić, ostalo bolničko osoblje, volontere, pacijente i članove njihovih obitelji, mons. Barišić je na početku slavlja rekao „kako smo svi jedna obitelj povezana u Isusu Kristu – najvećem liječniku“, te kako možemo funkcionirati kao jedna zdrava cjelina „samo ako svim bolesnicima darujemo potrebnu ljubav, njegu i skrb“.

Govoreći u prigodnoj homiliji o evanđeoskom tekstu koji donosi izvještaj sa svadbe u Kani Galilejskoj, Nadbiskup je istaknuo kako se Marijine riječi „vina nemaju“ odnose na nedostatak onoga što je potrebno za naš ljudski život.

Foto: Tiskovni ured SMN

„Ovdje se radi o nedostatku onoga što je potrebno za normalan ljudski život i odnose među ljudima. Radi se o nedostatku solidarnosti, ljubavi, poštenja i odgovornosti. Mi zdravlje često gledamo samo u fizičkoj dimenziji. Puno puta nismo ni svjesni da možemo biti potpuno fizički zdravi, do te mjere da nam ne treba ni tableta ni liječnik, ali opet s druge strane potpuno bolesni jer nam je duh zatrovan vlastitom zatvorenošću“, nastavio je, dodavši da se duhovna bolest događa onima koji se zaustave samo na razini ljudske naravi.

„Kako bismo izbjegli opasnost da i mi postanemo duhovno bolesni trebamo postati osoba, tj. čovjek u odnosima, u zajedništvu. Gledajući naš ljudski život cjelovito, uključujući i tjelesnu i duhovnu razinu, uspjet ćemo našu bolnicu pretvoriti u dvoranu zajedništva i pristojnog života gdje žive osobe koje se ljudski i kršćanski nose sa svim osobnim i zajedničkim tegobama“, ustvrdio je.

Foto: Tiskovni ured SMN

Pojasnio je i kako Marijine riječi „Što god vam rekne, učinite“ izvrsno pogađaju lijek koji je potreban svim ljudima i koji trebamo slijediti. „Isus Krist je lijek za sve naše ljudske ograničenosti i slabosti“, kazao je.

U nastavku homilije, mons. Barišić je naglasio kako su se mnogi spasili upravo zahvaljujući bolesti te „su se izdigli iznad ljudske naravi postajući osobe“. „Zbog bolest su spašeni brojni brakovi i ljudski odnosi jer bolest približi ljude usmjeravajući ih na ono bitno u životu. Tako je mnogima bolest od tužnog ‘ajme meni’ postala radosni usklik ‘blago meni’“, konstatirao je.

Foto: Tiskovni ured SMN

Osvrćući se na Papinu poruku koja ove godine nosi naslov „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11, 28), a koju tradicionalno šalje na Svjetski dan bolesnika, poručio je kako „Gospodin svojim milosrdnim pogledom gleda na čovjeka u njegovoj cjelovitosti jer je i sam iskusio ljudsku patnju“.

„Papa Franjo nas u poruci poziva na personalizirani pristup bolesnicima ukazujući nam na potrebu povezivanja medicinske skrbi i brige o osobi. Isto tako, sve bolesnike i njihove obitelji upozorava kako su i liječnici, medicinske sestre te ostalo bolničko osoblje ljudi sa svojim životnim problemima te im je zbog toga u teškim trenucima potrebno pružiti razumijevanje. Papa nas potiče da u teškim bolestima pogled usmjerimo prema transcendentalnoj dimenziji koja može pružiti puni smisao kršćanskog poziva i poslanja. Ako nije moguća ovdje i sada svadbena dvorana, moguća je s Gospodinom u konačnoj dimenziji naše povijesti“, rekao je mons. Barišić, zaključujući kako je u duhu Papine poruke i katoličkog nauka „mnogim liječnicima priziv savjesti nužna odluka kako bi svjedočili svoja kršćanska uvjerenja jer je život svet i pripada Bogu, a čovjek ga je dužan štiti i braniti te nema pravo njime raspolagati“.

Foto: Tiskovni ured SMN

Na kraju euharistijskog slavlja bolnički kapelan don Lovre Šola zahvalio je Ocu nadbiskupu na dolasku te na pastirskoj brizi za sve bolesnike na području Splitsko-makarske nadbiskupije.