Budi dio naše mreže
Izbornik

U katedrali sv. Dujma snimljen koncert duhovnih skladbi klape „Sveti Juraj" - HRM

Split (IKA)

U suradnji s Nadbiskupskim ordinarijatom u Splitu u petak 13. ožujka klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice u splitskoj katedrali snimila je TV koncert duhovnih skladbi pod nazivom „Misao svijeta“.

Koncert je snimka cjelovečernjeg koncerta iz katedrale svetog Dujma u Splitu na kojem je mornarička klapa iz Splita izvela 20 duhovnih skladbi i napjeva koje predstavljaju samo manji dio repertoara kojeg čuvaju i njeguju u svome duhovnom opusu.

Tako će gledatelji i slušatelji moći čuti skladbe pok. Ljube Stipišića Delmate „Oče naš“, „Majko ljubeznjiva“ i „Molitva žuljnih ruku“; skladbe don Šime Marovića „Ja sam Uskrsnuće i Život“ te njegove skladbe na tekst don Ante Mateljana „Tebe tražim Bože moj“, „Majko riči tvoje blage“ i na tekst Marka Marulića „Divici Mariji“, kao i A. Škobalja „Mila zemljo naša“; pučke napjeve iz Kaštel Starog „Oče nebeski Bože“ i „Puna tuge“, „Prosti moj Bože“ i „Puče moj“; te skladbe „Ave Maria“ (Vladan Vuletin), „Veličaj“ (F. S. Vilhar, Kalski), „Dajte mi sladak pjev“ (Josef Engelhardt), „Misao svijeta“ (Krešimir Magdić, S. S. Kranjčević), „Bliže o Bože moj“ (Sarah Flower Adams, Lowell Mason), „Tebe pojem“ (Dimitri Bortnijanski), „Oči u oči“ (V. Grbac, B. Bošnjaković, M. Božić), kao i „Krist na žalu“ Karola Wojtyłe.

„Ovaj koncert duhovnih skladbi znakovitog naslova “Misao svijeta”, po poznatoj pjesmi Silvija Strahimira Kranjčevića iz njegovog oratorija “Mojsije”, nije samo povratak mornaričke klape ljepoti vlastite izvornosti, ljudskom glasu u akustici prostora, već je na neki način povratak čovjeka svojem Počelu što u ovom korizmenom vremenu na poseban način želimo osvijestiti kako sebi tako i ljudima s kojima se susrećemo“, kazao je Marko Bralić, zapovjednik klape zahvalivši Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a na poseban način generalnom vikaru mons. Miroslavu Vidoviću, na spremnosti za suradnju i velikoj potpori koju su iskazali ovom projektu.

Koncert je režirao Petar Jurčević iz APstudia u Splitu, a premijerno će biti prikazan na Laudato TV u Velikom tjednu.