Budi dio naše mreže
Izbornik

Večer dobročinitelja za inicijativu „40 dana za život"

Solin (IKA)

U hotelu President u Solinu u petak 1. ožujka održana je 3. po redu večer dobročinitelja za inicijativu „40 dana za život" i udrugu „Hrvatska za život".

Uz lagani obrok, piće i glazbu pripremljen je bogat program. Večer je pjesmom obogatio vokalno-instrumentalni sastav Signum iz Kaštel Lukšića. Cilj takvih okupljanja je da svi zainteresirani čuju više o plodovima molitvi i djelovanju Inicijative te da se zajedničkim snagama stane u obranu prava na život onih koji se za to pravo sami ne mogu boriti, nerođene djece. To je i glavna zadaća udruge „Hrvatske za život“ – spašavati živote djece koji su ugroženi, pružiti pomoć i podršku majkama kojima je ta pomoć i podrška potrebna, i buditi svijest o važnosti prava na život svakog nerođenog djeteta.

Otkako ova inicijativa postoji u svijetu u posljednjih desetak godina spašeno je više od 15 tisuća djece, u inicijativu se uključilo preko 750 tisuća volontera u 56 država i 816 gradova, 186 djelatnika prestalo je vršiti pobačaje, a zatvoreno je 99 klinika za pobačaje. Hrvatska je zemlja koja u svijetu ima najbrže rastući broj gradova sudionika. U pet godina djelovanja u Hrvatskoj inicijativa se od jednog grada proširila se na 30, s 32 mjesta bdjenja (u Splitu i Zagrebu se bdije na dva mjesta). U molitvenim inicijativama sudjelovalo je 10.000 službenih sudionika, 58 djece (za koje se zna) spašeno je od pobačaja. Smanjen je broj pobačaja u mnogo hrvatskih bolnica za vrijeme održavanja bdjenja ali i kroz cijelu godinu, što potvrđuju službene statistike. Sustavno je pružana moralna, duhovna i materijalna pomoć trudnicama i mladim majkama. Također, izdan je prvi glazbeno-molitveni album za život u Hrvatskoj, tiskana je i knjiga „40 dana za život“ na hrvatskom jeziku, dokumentarni film „40 dana”, a održane su i brojne edukativne tribine. Sve to ne bi bilo moguće bez dobročinitelja i njihove pomoći.

Večer je molitvom otvorio don Mijo Grozdanić, koji je okupljene potaknuo na razmišljanje o vrijednosti ovog apostolata. Potom je rad Udruge predstavila regionalna koordinatorica Inicijative Marija Šošić koja je svima zahvalila što su se okupili i što prepoznaju važnost svakog života. Istaknula je da Bogu nije važno koliko je to što dajemo nego kako dajemo, s koliko srca, ljubavi i molitve.

Potom su gosti mogli čuti svjedočanstvo jedne majke koja je zadržala svoje dijete i dopustila mu da se rodi, kao i jednu gospođu koja je prošla traumatično iskustvo pobačaja, ali i seminar „Oprostom oslobođene“ koju organizira Udruga, a namijenjen je ženama ranjenima iskustvom spontanog ili izabranog pobačaja. Također svoje svjedočanstvo dao je ginekolog Ivan Zmijanović koji je prepričao svoj životni put od mladoga liječnika koji je radio pobačaje, nesvjestan težine toga čina, do čovjeka koji pokušava svaku ženu koja dođe do njega i traži pobačaj odgovoriti od toga.

Predsjednik udruge „Hrvatska za život“ i inicijative 40 dana za život Ante Čaljkušić istaknuo je da se uz promjene života ljudi kojima pomažu, događaju se promjene i u njihovim životima. S osobitom zahvalnošću Bogu i dobročiniteljima podsjetio je da je pretprošle godine otvoren prvi Centar za život i savjetovalište za trudnice u Zagrebu, a u planu je skoro otvaranje Centra u Splitu. Centar za cilj i poslanje ima pružiti moralnu, duhovnu i materijalnu pomoć majkama za vrijeme trudnoće i nakon što rode, provoditi Program za iscjeljenje rana pobačaja „Oprostom oslobođene“ u cijeloj Hrvatskoj za majke i očeve, organizirati Duhovne obnove za supružnike s problemom neplodnosti „Vikend Srca Marijina”, Program za mlade „Prava ljubav čeka”, te Pro-life konferencije.

Dobročinitelji su, uz mnogo lijepih svjedočanstava i slavlja života, doma ponijeli i model bebice star 12 tjedana, te svijećnjake koje su izradile štićenice kuće Majke Krispine u Međugorju.

Ključne riječi:
40 dana za život Solin večer