Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a o Božiću Ukrajinaca u Hrvatskoj i ratom pogođenoj domovini

Zagreb (IKA)

U emisiji "Argumenti" Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 22. prosinca 2022. razgovaralo se o ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj gdje nastavljaju svoje živote i kako im u tomu pomaže Križevačka eparhija, te s kojim mislima dočekuju ovogodišnji Božić.

Gostovali su predstavnica Ukrajinske zajednice u Republike Hrvatske Marusja Jurista, svećenik iz Ukrajine na službi u Kaniži o. Andrij Luchin i ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije i član Povjerenstva za izbjeglice o. Nenad Krajačić.

Papa Franjo pozvao je vjernike da se ovog Božića sjete ukrajinskog naroda koji trpi hladnoću, glad i nedostatak lijekova, te da učine simboličnu gestu, bilo duhovnu, bilo materijalnu, kojom će iskazati blizinu narodu koji trpi.

Otac Nenad Krajačić naglasio je da se slanjem generatora struje može konkretno pomoći ukrajinskom narodu na ratom pogođenim područjima.

„Dva šlepera se nalaze u Rijeci i još četiri u Slavonskom Brodu. Njihov sadržaj treba dostaviti u Ukrajinu, a za to nam je potrebno 150 tisuća kuna. Kad bi se taj plan ostvario, više od 7 milijuna Ukrajinaca imalo bi struju i grijanje. (…) Nijedna akcija do sada nije prošla s manje od 50 volontera. U skladište Tekstilprometa dolazi veliki broj Ukrajinaca i na taj način pomažu svojem narodu.”

Križevačka eparhija prva se postarala i pružila duhovnu pomoć Ukrajincima koji su izbjegli u Hrvatsku. Otac Nenad istaknuo je da svakoj osobi pristupaju kao čovjeku te da ne gledaju na religijske ili društvene podjele.

„Ne zanima nas koje su vjeroispovijesti, gledamo ih kao ljude i tako im i pomažemo. Važno nam je da osjete duhovnu bliskost koju im možemo i želimo pružiti, da shvate kako bez molitve i duhovne dimenzije ne možemo uspjeti na ovom svijetu. Križevačka eparhija stvarno se potrudila da pruži izbjeglicama duhovnu pomoć. Organizirane su liturgije s ukrajinskim svećenicima u Križevcima, Rijeci, Sloveniji i Zagrebu. Želimo da svako od njih doživi Božić u kršćanskom duhu. I moram naglasiti da naš Caritas obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Bogu hvala, uspijevamo ispuniti sve njihove potrebe koje su pred nas stavljene. Potrudit ćemo se da svako od njih osjeti tu obiteljsku atmosferu i toplinu u zajedništvu s nama ili na duhovnoj razini.”

Otac Andrij Luchin izbjegao je sa svojom obitelji u Hrvatsku. Vladika Milan Stipić poslao je njega i njegovu obitelj u naselje Kanižu u Brodsko-posavskoj županiji. Istaknuo je kako se zajednica brine o njima, kako ne bi mislili na rat i probleme koji iz rata proizlaze.

„Na poseban način o mojoj obitelji i meni, kao i svim Ukrajincima koji su izbjegli u Hrvatsku, brinu svećenicu Križevačke eparhije. Zovu nas redovito kako bi pitali trebamo li štogod, kako smo i mogu li na neki drugi način pružiti pomoć. Svjestan sam da ne postoje riječi kojima bismo im mogli zahvaliti.”

Otac Andrij kazao je kako su svakodnevno u kontaktu s roditeljima koji su ostali u Ukrajini. Kako ističe, veliki problem predstavlja nestašica električne energije. Za svaka dva sata tijekom kojih je el. energija dostupna, prođu četiri sata u kojima su Ukrajinci bez struje i grijanja. U nekim mjestima struje nema i po nekoliko dana.

„Nestašicom električne energije najviše su pogođene bolnice, pogotovo one koje nemaju rezervne generatore struje. Brojna su bolesna djeca čiji životi ovise o dostupnosti električne energije. To je veliki problem (…) S druge strane s kim god iz Ukrajine pričamo, molba je uvijek ista: molite za nas! Oni su svjesni da bez molitve i Boga neće doći do promjene.„

Marusja Jurista desetljećima nosi baklju vjere Ukrajinaca u Hrvatskoj. Rođena u Hrvatskoj s ukrajinskom genealogijom, odlikovana je 2021. godine od strane ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija ordenom III. stupnja, Svete ravnoapostolne kneginje Olge, za zasluge promicanja Ukrajinaca na volonterskoj razini. Prvi put je bila u Ukrajini 1977. godine, a do danas 40 puta.

„Rođena sam u Hrvatskoj i smatram se Hrvaticom ukrajinskih korijena. Dolazim iz obitelji Ukrajinaca koji su došli na ovo područje još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Moj otac je rođen u Ukrajini, bio je svećenik, a nas je bilo 9-ero braće i sestara. Tradiciju koju sam primila, živim i dan danas.”

Ta čuvarica ukrajinskog identiteta na studijski stol stavila je nekolicinu predmeta s kojim je htjela dočarati dio ugođaja božićnih običaja Ukrajinaca.

„Simbolika slavlja Božića jednaka je kod pravoslavnih i kod katolika u ukrajinskom narodu. Možemo govoriti o nijansama u pripremi jela i kuhanju. Priprema se 12 različitih jela koja su na simboličan način povezana s brojem apostola ili s brojem mjeseci u godini. S apostolima jer Ukrajina je Božji narod, a s mjesecima u godini kao zahvala za svaki mjesec koji nam je darovan od Boga. Kroz to se slavi Boga i zahvaljuje mu se na Badnju večer.  Htjela sam prikazati i kako treba izgledati ukrajinski stol.”

Caritas Križevačke eparhije pomoć pruža socijalno ugroženim obiteljima kroz župe Križevačke eparhije, prema mogućnostima i potrebama i zahtjevima s terena. Korisnici su uglavnom obitelji nižeg socijalnog standarda, starije i nemoćne osobe te bolesnici.

Podaci za uplatu:
BANKA: Privredna banka Zagreb
Radnička cesta 50, 10000 Zagreb
SWIFT: PBZGHR2X
BROJ RAČUNA: 4603310177427008
IBAN: HR 7023400091110101501
REGISTRIRANA ADRESA: Kaptol 20, 10000 Zagreb
REGISTRACIJSKI BROJ: 19691415837

RAVNATELJ: Nenad Krajačić
E-POŠTA: nkrajacic1979@gmail.com
MOB: 098 9533 413