Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventski vijenac i početak došašća 2018. u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

Uoči prve nedjelje došašća u dvorištu katedralne crkve u Srijemskoj Mitrovici skupina mladih iz župe Svetog Dimitrija, đakona i mučenika iz Srijemske Mitrovice napravila je adventski vijenac.

Ovogodišnja izrada adventskog vijenca je deseta po redu, a započela je pred došašće 2008. godine, na inicijativu tadašnjeg župskog vikara, a sadašnjeg pastoralnog suradnika u Srijemskoj Mitrovici, vlč. Ivice Zrna.


Da adventska priprava ne bi ostala samo na tehničkom dijelu izrade adventskog vijenca, upriličen je i molitveni dio pod nazivom „Adventski hod“, te zajedničko druženje mladih župljana. Molitveni dio priprave je započeo večernjom misom, a nastavljen je molitveno-meditativnim bdjenjem koje je obuhvatilo dublje razmatranje došašća i njegovog značenja, te adventski vijenac i njegovu simboliku. Na kraju molitvenog dijela večeri, na inicijativu mladih, organizirana su dva kruga izvlačenje imena osoba koje su prisutne na bdjenju. Odlučeno je da za osobu koju se izvuče, treba nešto činiti kroz cijelo došašće, te ga darivati o Božiću. Dok za osobu koju se izvuče u drugom krugu, treba kroz narednih tjedan dana moliti. Molitvena bdjenja su predviđena za svaki tjedan u došašću.
Nakon molitvenog bdjenja, upriličeno je zajedničko druženje, uz okrjepu koju su mladi sami pripravili.