Budi dio naše mreže
Izbornik

Alessandro Gisotti imenovan privremenim ravnateljem Tiskovnog ureda Svete Stolice

Vatikan (IKA)

Alessandro Gisotti imenovan je 31. prosinca privremenim ravnateljem Tiskovnog ureda Svete Stolice nakon što je papa Franjo prihvatio ostavku Grega Burkea i Palome Garcíe Ovejero, ravnatelja i zamjenice ravnatelja vatikanskog tiskovnog ureda.

Alessandro Gisotti rođen je u Rimu prije 44 godine, oženjen je i ima dvoje djece. Do sada je bio koordinator za društvene medije pri Dikasteriju za komunikaciju, objavio je Vatican News u programu na engleskom jeziku.
Alessandro Gisotti je profesionalni novinar. Diplomirao je političke znanosti na rimskom sveučilištu „La Sapienza“ 1999. godine. Postao je zamjenik glavnog urednika na Vatikanskom radiju, gdje je počeo raditi 2000. godine. Između ostalog, pratio je aktivnosti posljednjih triju papa u Rimu i na raznim međunarodnim apostolskim putovanjima.
Predavao je novinarstvo na institutu Družbe Isusove Maximus u Rimu, te teorije i tehnike novinarstva na Papinskom lateranskom sveučilištu. Napisao je nekoliko članaka i eseja o crkvenim komunikacijama, uključujući „Dekalog dobrog komunikatora prema papi Franji“, objavljen 2016. godine s predgovorom kardinala Luisa Antonia Taglea, manilskog nadbiskupa.

Papa Franjo i novi privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti

U izjavi nakon ostavke Grega Burkea i Palome Garcíe Ovejero, te imenovanja Alessandra Gisottija, prefekt Dikasterija za komunikaciju Paolo Ruffini, dao je sljedeću izjavu:
„Doznao sam za odluku Grega Burkea i Palome Garcíje Ovejero i prihvaćanje njihove ostavke od strane pape Franje. U ovih nekoliko mjeseci zajedničkog rada imao sam priliku diviti se njihovoj profesionalnosti, humanosti i vjeri. Zahvaljujem im za predanost kojom su do sada obavljali svoj posao. Danas, suočen s njihovim samostalnim i slobodnim izborom, mogu samo poštovati odluku koju su donijeli. Greg i Paloma (koje je na tu službu imenovao moj prethodnik mons. Dario Edoardo Viganò) bili su prvi ravnatelj odnosno zamjenica ravnatelja Tiskovnog ureda nakon početka reforme komunikacijskog sustava Svete Stolice, na koju se odlučio Sveti Otac. Njihova velika predanost doprinijela je današnjem reformskom putu“, istaknuo je prefekt Ruffini.
Alessandro Gisotti u svojoj je izjavi nakon imenovanja istaknuo: „Zahvaljujem Svetom Ocu na povjerenju koje mi je ukazao u tako osjetljivom vremenu za komunikaciju Svete Stolice. Stavio sam se potpuno na raspolaganje prefektu Paolu Ruffiniju. S Gregom Burkeom i Palomom G. Ovejero veže me odnos poštivanja i prijateljstva. Pridružujem se prefektu u zahvali za ono što su učinili u posljednje dvije i pol godine na čelu tiskovnog ureda i nastojat ću ispuniti zadaću koja mi je povjerena na najbolji mogući način, u duhu služenja Crkvi i Papi“.

Sada već bivši ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke na svom osobnom Twitter računu objavio je poruke sljedećeg sadržaja:
„Paloma i ja smo podnijeli ostavku koja stupa na snagu 1. siječnja. Mislimo da je najbolje da u ovom prijelaznom razdoblju u vatikanskim komunikacijama Sveti Otac ima potpuno odriješene ruke u okupljanju novog tima.“
„Došao sam u Vatikan 2012. godine. Iskustvo je bilo, u najmanju ruku, očaravajuće. Hvala vam, papa Franjo. Un abrazo muy fuerte“, naveo je Burke u drugoj poruci.