Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi pozdravljaju nadstranački zakon o emisiji CO2

Washington (IKA)

Predsjednik Komisije Biskupske konferencije SAD-a za pravdu i mir biskup Frank J. Dewane nacrt novoga zakona o emisiji ugljičnog dioksida (CO2) ocijenio je „znakom nade“.

U razgovoru za američku katoličku novinsku agenciju CNS u utorak 29. siječnja istaknuo je da se klimatske promjene napokon počinju shvaćati kao važna moralna tema koja se tiče svih ljudi. U doba kada su sve očitije opasne posljedice klimatskih promjena neophodnost takvih zakona hitnija je nego ikad.

Nacrt zakona nazvan „Energy Innovation and Carbon Dividend Act of 2019″ predstavljen je u Kongresu u studenome prošle godine i protekloga tjedna nadstranački prihvaćen na razmatranje. Zakon predviđa porez na fosilna govora – ugljen, naftu i zemni plin koji će isprva biti neznatan ali vremenom rasti. Građanska udruga za klimatske promjene, koja podržava zakon, ističe da će on smanjiti zagađenje ugljičnim dioksidom jer će proizvođače, industriju i potrošače potaknuti na pronalaženje čistijih i jeftinijih izvora energije. Mnoge savezne države i regije već su usvojile zakone koji pogoduju korištenju obnovljivih izvora energije.

Kod nacrta ovoga zakona riječ je o tome da se uzme u obzir čitav spektar troškova povezan s učinkom staklenika – gospodarski, socijalni i ekološki, istaknuo je biskup Dewane. Ako se ne uzima u obzir blagostanje čovjeka i planeta profitirat će samo kompanije koje će uračunati i platiti samo djelić s time povezanih troškova, upozorio je biskup, prenosi Kathpress.

Ključne riječi:
ekologija SAD