Budi dio naše mreže
Izbornik

U "Argumentima": Rad Hrvatskog Caritasa i uloga brojnih volontera koji daruju svoju ljubav, vrijeme i talente

Zagreb (IKA)

Tema HKR-ovih „Argumenata” u srijedu 4. prosinca bio je rad Hrvatskog Caritasa i uloga volontera u njegovu djelovanju.

O akcijama Hrvatskog Caritasa u predblagdansko i blagdansko vrijeme i pomoći koju im pružaju brojni volonteri govorili su zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu Ljuba Duvnjak, te voditeljica župnog Caritasa u župi Svih svetih u Sesvetama Nora Mas.

Pred Hrvatskim Caritasom je jako intenzivno razdoblje što se tiče humanitarnih akcija. Izdvajam „Nedjelju Caritasa” i program „Za 1000 radosti”, koji ove godine slavi punoljetnost – 18 godina od kada se program provodi, kazala je Suzana Borko. Tu su, dodala je, brojne humanitarne akcije koje provode sami biskupijski i župni Caritasi, a posvećene su grupama o kojima Hrvatski Caritas skrbi. „Riječ je o beskućnicima, korisnicima pučkih kuhinja, domova za starije i nemoćne osobe, osobe s posebnim potrebama, intelektualnim poteškoćama i raznim drugim kategorijama potrebitih. Primjerice, Hrvatski Caritas svaki dan kroz pučke kuhinje podijeli na tisuće toplih obroka, a svake godine kroz program ‘Za 1000 radosti’ pomogne stotinama obitelji u potrebi”, navela je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

„Nadbiskupska klasična gimnazija svake godine sudjeluje u brojnim karitativnim i humanitarnim akcijama, a nositelji toga su naši učenici na što smo posebno ponosni”, rekla je ravnateljica škole Ljuba Duvnjak. „Kako mlade privoliti da u ovo doba otuđenja volontiraju i pomažu? Pa prije svega u mlade treba imati povjerenja. Pozvati ih, dati im priliku, omogućiti im da se uključe, biti im pri ruci kad im treba nešto pomoći, objasniti, uputiti ih. Mladi rado pomažu i volontiraju samo ih treba zainteresirati. Njima je tijekom takvih akcija dobro druže se i rade nešto korisno i onda to prenose drugim učenicima, koji onda također žele volontirati i tako se mreža širi”, dodala je Duvnjak.

Vrlo aktivni što se tiče karitativnog djelovanja su u župi Svih svetih u Sesvetama. Voditeljica župnog Caritasa Nora Mas rekla je da svaki mjesec imaju neku humanitarnu akciju. Posebno je ponosna što su u pojedine akcije uključeni i najmlađi volonteri. ”Primjerice pred blagdane imamo akciju „Daruj sa srcem”. Točnije sajam ispod šatora u kojeg su uključeni djeca vrtićke dobi, učenici, srednjoškolci i udruga Betlehem. Tamo djeca izlažu svoje radove, koji se prodaju. Sav prikupljeni novac doniramo za neko dijete, siromašnu obitelj ili nekoga sa posebnim potrebama”, istaknula je voditeljica župnog Caritasa u župi Svih svetih.

Ključne riječi:
Argumenti HKR-a Caritas