Budi dio naše mreže
Izbornik

Banjolučka biskupija započela svoj sinodski hod

Banja Luka (IKA)

Kao što je papa Franjo odredio za sve mjesne Crkve (biskupije) po svijetu, tako su se i članovi Banjolučke biskupije u nedjelju 17. listopada 2021. liturgijskim okupljanjem po svojim crkvama upoznali s početkom sinodskog hoda u svojim župnim zajednicama i u svojoj biskupiji.

Svećenici su pročitali prigodnu pastirsku poslanicu biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice, u kojoj je ukratko protumačio utemeljenost i opravdanost sinodskog hoda cijele biskupije i naznačio što se i kako se očekuje od svećenika, od redovnika i od vjernika laika tijekom idućih mjeseci.

U banjolučkoj katedrali biskup Komarica u subotu 15. listopada predslavio je bogoslužje „bdjenja“. Najprije je zajedno s redovnicama iz banjolučkih samostana predmolio Gospinu krunicu. Nakon kratkog uvoda, svi su nazočni otpjevali „Himan Duhu Svetom“, a zatim obnovili svoj „krsni zavjet“.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je upoznao nazočne s odlukom pape Franje da se sve biskupijske (i župne) zajednice uključe u sinodski hod cijele Crkve, moleći i međusobno razgovarajući o aktualnim problema i mogućnostima svoji zajednica. Podsjetio je i na predratnu započetu pripravu za održavanje Sinode Banjolučke biskupije, koja je, nažalost, morala biti prekinuta uslijed izuzetno dramatičnog uništenja biskupije i njezinih crkvenih struktura, što se odgodilo tijekom rata i poraća.

Protumačio je pred oltarom na čašćenje izloženu drevnu rimsku ikonu pod nazivom „Majka naše neprestane pomoći“. Pozvao je sve nazočne na svakodnevnu molitvu Duhu Svetom i Gospi.

U nedjelju, 17. listopada, biskup Komarica je predvodio koncelebrirano Misno slavlje, koje je započelo liturgijskom procesijom i pjevanjem Litanija Svih svetih.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je najprije podsjetio na „uzburkanu atmosferu“ kako na području društvenih događanja, tako i u redovima Crkve diljem raznih krajeva svijeta. Pojasnio je opravdanost odluke i poziva pape Franje da se svi činovi Crkve konkretnije upoznaju o potrebi njihovog osobnog otvaranja poticajima Duha Svetoga i odlučnije se uključe u izgradnju crkovnog (i društvenog) zajedništva u svojoj životnoj sredini. Iznio je i niz konkretnih primjera i sugestija za ostvarivanje uspješnog sinodskog hoda unutar župne odn. biskupijske zajednice. Pojasnio je kako će idućih nedjelja i blagdana imati dosta prigodâ čuti od svojih svećenika konkretne probleme, potrebe, mogućnosti i šanse za svoje aktivno sudjelovanje unutar svojih zajednica i za svoje poslanje prema drugim ljudima, napose onima koji se nalaze na „rubovima“ bilo crkvenog života ili društva.

Pri kraju mise biskup Komarica je – kao i na „bdjenju“ izmolio „molitvu za sinodu“, napomenuvši nazočnima da će se ta molitva moliti i na kraju svakog misnog slavlja, a preporučio je da ju mole i u svojim domovima.