Budi dio naše mreže
Izbornik

BiH: 10.000 obroka pripremljeno i podijeljeno iz Dompesa

Zagreb (IKA)

U Domu kruha i duha Dompes u Mostaru u sklopu kojeg djeluje studentski centar, pučka kuhinja i centar za dijalog, u ponedjeljak 18. listopada, pripremljen je 10.000 obrok i dostavljen najpotrebnijim pojedincima i obiteljima.

Kuhinju u Dompesu prije četiri godine, 5. rujna 2017., blagoslovio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup mons. Luigi Pezzuto. Osim što se u njoj priprema hrana za studente i goste, pripremaju se i dostavljaju objedi najpotrebitijima.

“U Mostaru postoje već dvije pučke kuhinje i grad Mostar ima dobru socijalnu mrežu pa ne bi trebao biti nitko isključen. Nažalost, ima onih koji ne mogu doći do pučke kuhinje zbog bolesti ili starosti. Zato im mi pomažemo svakodnevno koliko god možemo i pozivamo sve koji žele da nas podrže. U svakom se gradu baca određena količina hrane stoga treba pronaći sustav kako da se ne baca i da se pomogne najpotrebnijima”, kazao je voditelj Dompesa fra Iko Skoko.

Do danas je pripremljeno i dostavljeno 10 tisuća objeda najpotrebnijima. Tijekom epidemije koronavirusom svaki radni dan priprema se i dostavlja 20 objeda, dok desetak obitelji dobiva hranu jer samostalno mogu pripremati obroke u svojim kućama. Obroke potrebitima dostavljaju franjevački postulatni, volonteri i djelatnici Dompesa.

“Zahvalan sam Bogu što i na ovaj način svjedočimo kršćansku ljubav prema potrebitima”, kazao je fra Iko Skoko i zahvalio svima koji doniraju hranu ili novac kako bi putem Dompesa došla do najpotrebitijih u gradu Mostaru i okolici.

Izgradnju Dompesa dobrovoljnim prilozima pokrenula je Hrvatska franjevačka provincija 2015. godine na temeljima zgrade iz 1871. koja je dva puta srušena tijekom Domovinskog rata, a kako bi se omogućilo studiranje studentima slabijeg imovnog stanja. Dom ima 64 sobe za ukupno 150 studenata, 8 učionica, višenamjensku dvoranu i pomoćne prostorije na oko pet tisuća četvornih metara. Vrijednost Dompesa iznosi oko tri i pol milijuna maraka, a izgradnja doma u potpunosti je realizirana velikim brojem donacija. Uz studentski dom, pučku kuhinju u sklopu Dompesa djeluje i centar za dijalog.