Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović: 'Crkva hrvatskih mučenika inspirira umjetnike'

Udbina (IKA)

Na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika 8. listopada završena je druga međunarodna likovna kolonija pod vodstvom prof. Mate Ljubičića iz Zadra.

U četiri dana 13 umjetnika iz Splita, Zadra, Širokog Brijega i više dalmatinskih mjesta prenijelo je na platno svoje utiske u ambijentu Udbine i Crkve hrvatskih mučenika, ponajviše na temu križa. Među njima je svoj udio imala i s. Zdravka Spomenka Milić iz splitske provincije Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.

Pedesetak radova, većinom u tehnici akrila, postavljeno je u kripti Crkve hrvatskih mučenika, a izložbu je otvorio idejni začetnik Crkve hrvatskih mučenika gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović.

Ovom prilikom biskup u miru Bogović je poručio da mu je drago da Crkva hrvatskih mučenika inspirira umjetnike jer ga to podsjeća na riječi velikog crkvenog intelektualca i odgajatelja Josipa Turčinovića: “Ako želiš znati kuda ide svijet gledaj što rade mladi i što stvaraju umjetnici.”

Biskup je također poručio da je Josip Boteri i njegov umjetnički opus bio dijelom inspiracija za CHM. Sam Josip Boteri kao jedan od sudionika kolonije je istaknuo da je biskup Bogović projektom CHM Udbinu, koju svi doživljaju kao određeni mit, približio ljudima kao prostor bojišta i stratišta domoljuba, misleći pritom na dalju, ali i bližu prošlost.

Crkva na Udbini ga je inspirirala za djelo Hrvatski martirij, odnosno Krist s križem. Prof. Mate Ljubičić je za drugu koloniju na Udbini istaknuo da ih je bilo malo, ali su uz veliku želju i inspiraciju stvorili značajan broj djela koja, uz prvu koloniju, čine sadržaj dovoljan za galeriju ili muzejsku izložbu.

Nakon otvaranja izložbe biskup Bogović je s Josipom Boterijem analizirao najoptimalnije mogućnosti završetka sjevernog pročelja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koji je okrenut prema Krbavskom polju.