Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić: „Gospodin je blizu“

Dubrovnik (IKA)

Na Četvrtu nedjelju došašća, 23. prosinca, dubrovački biskup Mate Uzinić pohodio je korisnike i osoblje najstarijega dubrovačkog doma, Doma za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“ u Dubrovniku.

Biskup je predslavio misu uz suslavlje duhovnika doma don Slavka Grubišića, a nakon mise obišao je, blagoslovio i čestitao predstojeći Božić onima koji nisu mogli sudjelovati na misi. Adventske i druge duhovne pjesme pjevali su skladno i glasno sami korisnici uz koordiniranje ravnateljice doma Mirjane Vujnović. U znak dobrodošlice biskupu je jedna korisnica pročitala svoju prigodnu pjesmu.

Okupljenim vjernicima biskup je u propovijedi uputio nekoliko poruka nadahnutih misnim čitanjima. Prva poruka povezana je opisom kako je Marija pohitila u Gorje prema Elizabeti. Biskup je protumačio kako je smisao toga Marijina dolaska na neki način bio ohrabrenje Elizabete koja se trudna u starosti pet mjeseci skrivala i nije se osjećala ugodno. Nije Marija bila došla Elizabeti da joj pomaže i služi joj, vjerojatno je za to Elizabeta uz sebe imala druge osobe, a to se može zaključiti i iz toga što se Marija brzo vratila natrag.

Taj događaj biskup je prispodobio svom dolasku starijim osobama u domu. Njegova zadaća nije da im svakodnevno služi, postoje osobe koje se za njih brinu. No, on kao biskup je došao kao onaj koji im donosi radosnu vijest stvarnosti Gospodinove prisutnosti kako bi ih ohrabrio i vratio im radost jer „Gospodin je blizu“. Takvu zadaću ima i njihov duhovnik don Slavko koji sada s njima svake nedjelje slavi euharistiju.

Druga poruka proističe iz Elizabetina blagoslivljanja Marije jer čim je Elizabeta začula Marijin pozdrav, zaigralo joj je čedo u utrobi, a ima dva smjera u odnosu na korisnike. To je blagoslivljanje svih svojih najdražih, zatim osoblja u domu, a biskup ih je pozvao i da blagoslivljaju svećenike koji im pomažu. Posebice je istaknuo Kristovu prisutnost u svima onima koji im na razne načine pomažu te ih potaknuo da zbog te njegove prisutnosti osjećaju radost. Dodao je tome i potrebu radosti zbog Gospodinove blizine u Božiću, ali i zbog njegova konačnog dolaska.

Kako se na ovu nedjelju tradicionalno slave i očići dubrovački biskup čestitao ih je očevima i djedovima koji se nalaze u domu, a svima je poželio blagoslovljen Božić i novu godinu.

Ključne riječi:
dom za umirovljenike Uzinić