Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov spomen-ploče u Kloštar-Ivaniću

Kloštar-Ivanić (IKA )

Kloštar-Ivanić, (IKA) – Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u četvrtak 5. svibnja na pročelju karmela Sv. Male Terezije u Kloštar-Ivaniću spomen-ploču za više desetaka ubijenih hrvatskih vojnika i civila s područja Moslavine. Oni su dovedeni u vrt tog samostana te su ih 6. svibnja 1945. ubili pripadnici 21. srpske divizije Prve Jugoslavenske armije, te su bačeni u masovnu grobnicu u samostanskom vrtu. Potresna svjedočanstva o tim događajima pročitali su domaći župnik fra Drago Brglez i povjerenik za hrvatski martirologij Sisačke biskupije dr. Mile Marinčić, nakon čega su se okupljeni uputili na grobište gdje su se pomolili za žrtve.
Nakon blagoslova ploče biskup je u samostanskoj kapeli predvodio misu zadušnicu za ubijene. U koncelebraciji bili su župnik Brglez i župni vikar fra Danijel Maljur, a uz brojne župljane na misi su sudjelovali i svjedoci tih događaja, obitelji stradalih, te članovi Odbora za obilježavanje komunističkih zločina.
“Mi imamo danas s jedne strane pred sobom žrtve, nevino pobijene. To su naši siromasi za koje se moramo zauzeti, koje moramo oplakati i koji imaju pravo na humani pokop i žalovanje. S druge strane duhovna bijeda i najgora sirotinja su zločinci koji su bez duše strijeljali svoje bližnje jer su ih mrzili i željeli uništiti”, istaknuo je biskup u homiliji. “To što danas obilježavamo bio je komunistički zločin, kao što su u mjesecu svibnju te 1945. počinjeni i mnogi drugi zločini pogubljenja ljudi bez suđenja i bez dokazane krivnje”, rekao je biskup, pozvavši Vladu RH da ponovno uspostavi Ured za istraživanje komunističkih zločina koji je bivša vlast ugasila, te da taj Ured istraži ovu i sve druge masovne grobnice u čitavoj Hrvatskoj.
Sa žalošću moramo ustvrditi da još uvijek, niti nakon 25 godina od stvaranja moderne Hrvatske kao države nemamo jasan službeni stav o tome da su komunisti počinili najgore i najbrojnije zločine nad hrvatskim civilima, razoružanim vojnicima i osobito nad svećenicima i pripadnicima Katoličke Crkve, istaknuo je biskup Košić. “Mi, katolici, radi mira i budućnosti našega hrvatskog naroda, tražimo i zahtijevamo da se već jednom osude i odbace svi totalitarizmi, kao i njihovi simboli i protagonisti. Ako je u demokratskoj modernoj Hrvatskoj odbačen, progonjen i zabranjen kukasti križ i slovo U, jednako tako treba službeno i sudski odbaciti, progoniti i zabraniti crvenu petokraku zvijezdu i nositelje komunističke revolucije i represije”, zaključio je sisački biskup.
Na kraju biskupu i svima koji su pomogli u postavljanju spomen-ploče zahvalio je fra Drago, a nakon mise biskup je dodijelio zahvalnice Marijanu Lopecu i posthumno Zoranu Iliću za posebnu zauzetost oko rasvjetljavanja istine o II. svjetskom ratu na području Kloštar-Ivanića.