Budi dio naše mreže
Izbornik

Predbožićna konferencija za novinare Caritasa Riječke nadbiskupije

Rijeka (IKA)

Caritas nadbiskupije Rijeka 20. prosinca održao je tradicionalnu predbožićnu konferenciju za novinare na kojoj su se okupile predstavnice karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije koje brinu o siromašnima, beskućnicima, ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja, te bolesnima i umirućima i dostavile izvješće i pregled najvažnijih događaja u protekloj godini.

Caritas je osnivač Doma „Sveta Ana“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i hospicija „Marija Kozulić“. Brine i za distribuciju donacija u Kuću utočišta Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog, Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ te Socijalnu samoposlugu „Kruh sv. Elizabete“ koje vode članovi franjevačkog svjetovnog reda. „Svaka od ovih ustanova je na svoj način samostalna, ali opet povezana sa središnjim karitativnom ustanovom Riječke nadbiskupije. Sve njih vode časne sestre ili članovi svjetovnog reda i tako pokazuju snagu vjere i djelotvornu ljubav Božju prema ljudima“, rekla je ravnateljica Caritasa s. Marija Faustina Kovačević.
Istaknula je kako je nadbiskupijski Caritas na razne načine i u ovoj godini pomogao više od 2 000 osoba ili obitelji. Materijalna i financijska pomoć odnosi se na podjelu hrane, odjeće i obuće koja obuhvaća 1 500 osoba, posudbu bolesničkih kreveta, ortopedskih pomagala i izdavanje pelena za odrasle, pomoć donacijama rabljenog namještaja, podjelu školskog pribora i knjiga na početku školske godine za pedesetak djece, podjelu 2 tone krumpira za tridesetak obitelji te drva za ogrjev za 58 obitelji. U projektu Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“ 20 je obitelji dobilo pomoć u iznosu od oko 18 000 kn. U projekt Kumstva na daljinu uključeno je 68 djece, odnosno obitelji. Ukupan iznos novaca koji su primili kroz ovu godinu iznosi 166 000 kn.
Osim ravnateljice Caritasa, govorile su i voditeljice karitativnih ustanova: s. Suzana Samardžić ispred Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“, s. Veronika Mila Popić iz Kuće utočišta sestara milosrdnica, Nela Puljić ispred Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ te Elida Verunica, voditeljica Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“. S. Daniela Orbanić iz Hospicija „Marija Kozulić“ nije mogla doći, ali je poslala podatke o hospiciju koji je krajem siječnja ove godine proslavio petu obljetnicu djelovanja. Hospicij je ove godine primio 267 osoba, od toga ih je 246 u njemu umrlo.
Brojke Doma sv. Ane ove su godine nešto manje no inače, 22 majke i 40 djece boravilo je u domu, ali ravnateljica, s. Suzana objasnila je da je to dobro jer to znači da se dulje zadržavaju u Domu i manja je opasnost da se vrate počinitelju nasilja. „Naš kapacitet je i dalje popunjen kroz cijelu godinu.“ Podsjetila je da je Dom ove godine proslavio 25. obljetnicu djelovanja i to na tri važna datuma, 26. srpnja na dan zaštitnice sv. Ane s korisnicima i dobrotvorima te 20. i 21. rujna na dan kada je primljena prva korisnica i Dan borbe protiv obiteljskog nasilja kada je predstavljena monografija Doma i održan stručni skup. Četvrti važan događaj povodom obilježavanja ove obljetnice bilo je gostovanje s. Suzane u Europskom parlamentu u Bruxellesu 11. listopada na konferenciji u organizaciji hrvatske zastupnice Marijane Petir kojom je predstavljen rad ove ustanove.
O Kući utočišta sestara milosrdnica govorila je s. Veronika te objasnila kako ova ustanova osim 80 obroka dnevno za oko 120 korisnika mjesečno nudi i mogućnost održavanja higijene, liječničke preglede, duhovnika i psihološku pomoć. „Kuća je postala dom koji sada radi 12 sati dnevno, subotom i nedjeljom, i brine za 120 korisnika.“ Djelatnosti Prihvatilišta za beskućnike koji je u ovoj godini primio 50 korisnika od čega 9 žena predstavila je Nela Puljić. Prihvatilište osim spavanja nudi i dnevnu brigu za korisnike te radno-okupacione terapije. „Posebno je zapažen projekt naš eko-vrt u kojem rade korisnici“, rekla je Puljić te zahvalila volonterima i učenicima Katoličke osnovne škole na pomoći. Volonteri su posebna priča Socijalne samoposluge, u ovoj godini bilo ih je 520, rekla je voditeljica Elida Verunica. Socijalna samoposluga u ovoj je godini pomogla 940 korisnika, mjesečno njih 550 primi paket hrane i higijenskih potrepština.