Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno čestitanje riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću

Rijeka (IKA)

U prostorijama Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II. u Rijeci u utorak 18. prosinca održana je predbožićna duhovna obnova za svećenike i đakone te tradicionalno božićno čestitanje riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću.

U drugom dijelu programa pridružili su se voditelji i predstavnici pojedinih redovničkih zajednica i družbi apostolskog života, te predstavnici vjernika laika. Izvještaj o protekloj godini na polju opće, domovinske i mjesne Crkve pripremio je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić.
„Na planu opće Crkve nekako nam najprije u naše sjećanje dolazi gorak okus skandala koji poput gljiva iza kiše naviru i nagrizaju svetost naše majke Crkve, tog mističnog Tijela Kristova, kojem smo po krštenju pritjelovljeni, a kojeg mi svećenici na otajstveni način, zajedno s Glavom – Kristom, i predstavljamo. No, osim osude tih gnjusnih delikata, kažnjavanja izravnih i neizravnih krivaca, te svekolike pomoći žrtvama, Crkvi je zacijelo potrebno i jedno korjenito obraćenje, obraćenje koje će obuhvaćati zadovoljštinu Bogu, razne preventivne mjere, a posebice čišćenje i jačanje duhovnog života Bogu posvećenih osoba. Neka bi ta sjena na licu Crkve bila istinskim poticajem za svetiji život sviju nas. No, valja pošteno priznati da uz tamu postoji puno više svjetla na licu Crkve. Tu svjetlu stranu Crkve papa Franjo želi vidjeti u njenom zdravom tkivu, a posebno u mladima. Stoga je i sazvao redovnu biskupsku sinodu, održanu u Rimu listopada ove godine na temu Mladi, vjera i razlučivanje zvanja. Nadamo se da će odjeci te Sinode donijeti ploda kako u čitavoj Crkvi, tako i u nas.“ Govoreći o razini domovinske Crkve, istaknuo je Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu i Splitu, 15. i 16 rujna. Ne ulazeći u dublju prosudbu uspješnosti ovog Susreta – uostalom, to je vrlo nezahvalna zadaća – ipak ne možemo se oteti dojmu da smo iz naše Riječke nadbiskupije mogli sudjelovati s većim brojem sudionika i tu svi pomalo snosimo dio odgovornosti. Dakako, u budućnosti bi trebalo voditi računa o prikladnijem datumu održavanja takvih događaja, rekao je mons. Svažić.
Protekla pastoralna godina u Riječkoj nadbiskupiji bila je proglašena Godinom roditeljstva, s primarnom nakanom da pastoralni prioritet bude „rad s obiteljima na katehetskom planu, jačanje svijesti o nezamjenjivoj ulozi i poslanju roditelja u vjerskom odgoju djece i mladih, umrežavanje obitelji i razmjena iskustava i drugo“, kako je riječki nadbiskup istaknuo u svom pismu na početku te godine. „Kako je pak prethodna godina bila posvećena prenošenju vjere, u čemu naše obitelji također imaju nezamjenjivu ulogu, lako možemo zaključiti da su zapravo dvije susljedne godine bile tematski usmjerene prema našim obiteljima, čime smo još jednom željeli potvrditi nezamjenjivu ulogu obitelji u ukupnom crkvenom i društvenom životu.“ Nova pastoralna godina posvećena je duhovnim zvanjima, svjesni važnosti budućih, ali i postojećih duhovnih zvanja, kako za Opću crkvu, tako posebno i za našu Mjesnu crkvu. Generalni vikar u nastavku je naveo neke događaje koji su po nečemu obilježili proteklu godinu: proslava 5. obljetnice riječkog hospicija, 100. obljetnica salezijanske zajednice i 25. godišnjici djelovanja Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti u Rijeci, u Rijeci je prvi puta održana tzv. Visita Iglesia, kateheze o svecima po riječkim crkvama, Nadbiskupijski susret mladih u Bakru, prva tijelovska procesija ulicama grada Rijeke nakon II. svjetskog rata, prvi Hod za život u Rijeci, ali i dolazak vrhovnog poglavara Salezijanske družbe don Angela Fernandeza Artimea. Također, slavili smo 15. obljetnicu dolaska sv. pape Ivana Pavla II. u Rijeku, kao i kanonsko priznanje vjerničkog društva Omnia Deo te prvi Nacionalni slet katoličkih skauta Hrvatske koji je održan u Driveniku. „U srpnju Vam je, oče Nadbiskupe, dodijeljeno visoko talijansko državno odličje (Red zvijezde Talijanske republike). A u rujnu smo svjedočili postavljanju i otkrivanju spomenika svima nam dragoj sv. Majci Tereziji ispred Trsatskog svetišta, kao i 25. obljetnici više nego uspješnog djelovanja Doma Sveta Ana. Posebne čestitke i zahvala voditeljici s. Suzani Samardžić. Na kraju, valja i ove godine istaknuti dekanatske susrete krizmanika u studenom i prosincu zbog zaista dobre organizacije i mladima zanimljivih sadržaja.“


Mons. Svažić čestitao je nadbiskupu Devčiću na 18. godišnjici biskupskog ređenja i ujedno kanonskog preuzimanja službe prvog dijecezanskog biskupa novoosnovane Riječke nadbiskupije. „I u ovoj prigodi izričemo Vam naše iskrene čestitke na ulasku u biskupsku punoljetnost, ali i našu toplu zahvalu na dosadašnjem požrtvovnom pastirskom služenju našoj Mjesnoj crkvi. Istina, netko bi mogao dvojiti oko toga je li nešto u tom služenju moglo biti više i bolje, ali oni koji iz bližeg prate Vaš život i rad složit će se da nikada niste štedjeli svoje najbolje snage i umijeća u nastojanju da što prikladnije odgovorite na brojne izazove Vaše odgovorne biskupske službe. I da ste pritom samo zaredili pedesetak đakona i prezbitera, kao što i jeste u proteklih 18 godina, već bi se Vaše biskupsko služenje moglo ocijeniti plodnim, a da i ne spominjemo ostala Vaša postignuća. U tom kontekstu sjetimo se da ste ove godine zaredili dvojicu naših novih đakona, i čak šestoricu prezbitera, od kojih dvojicu za našu Nadbiskupiju, a četvoricu za Hrvatsku salezijansku provinciju, povodom njihove ranije spomenute obljetnice.“ Na kraju je nadbiskupu čestitao Božić i poželio blagoslovima ispunjenu novu 2019. godinu, kao i skorašnju proslavu imendana.
Nadbiskup je zahvalio generalnom vikaru na izvještaju te iznio osvrt na pohod Ad limina apostolorum tijekom kojega su se hrvatski biskupi susreli sa Svetim Ocem, pohodili grobove Apostolskih prvaka i posvjedočili zajedništvo među biskupima. Okupljenim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima zahvalio je na revnosti u obavljanju svojih dužnosti te pozvao na zajedništvo kazavši da su svi pripadnici jednog reda – reda Isusa Krista. Gradimo zajedno Crkvu, jer Crkva u Rijeci je jaka koliko je jaka u svakoj župi, rekao je nadbiskup. Istaknuo je važnost svjedočenja i blizine svakom vjerniku. Trudite se poticati rad karitativnih ustanova, a osobito župnih karitasa. Potrebno je u župi znati tko je u potrebi i pomoći. Zato je nužno jačanje župnih karitasa jer smo tako najbliži čovjeku u potrebi, poručio je nadbiskup.