Budi dio naše mreže
Izbornik

Bukurešt: Europski biskupi s rumunjskim predsjedništvom o ulozi Crkava u EU

Bukurešt (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i Povjerenstvo predstavnika pravoslavnih Crkava u Europskoj uniji (CROCEU) razgovarali su s Rumunjima o prioritetima aktualnog predsjedništva Europske unije, na čelu koje su od 1. siječnja, navedeno je u priopćenju COMECE-a sa susreta s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Theodorom Viorelom Melescanuom u utorak 29. siječnja u Bukureštu.

Rumunjska je preuzela šestomjesečno predsjedništvo u doba „dalekosežnih promjena“. Povijesni izlazak jedne zemlje članice, izbori za Europski parlament, summit 27 zemalja članica u svibnju u Sibiuu o budućnosti EU; zatim, digitalizacija ili demografske promjene – zabrinjavaju europske građane koji to promatraju s osjećajem nesigurnosti ali istodobno i nade i očekivanja, navodi se u priopćenju.

Europski biskupi na susretu s predstavili prijedlog tema za razmatranje koji su sastavili zajedno s Rumunjskom biskupskom konferencijom. U njemu se između ostaloga zauzima za „socijalniju Europu u digitalnom dobu“ i ističe EU kao globalni čimbenik i zaštitnik ljudskoga dostojanstva.

COMECE potiče rumunjsko predsjedništvo Vijeća EU da stavi čovjeka u središte svih političkih procesa i tehnološkoga razvoja. Također ističu da bi se Europska unija morala zalagati za dostojanstveniji i sigurniji rad kako bi mladi ljudi i obitelji dobili mogućnost ostvariti svoje talente i težnje.

Na susretu su između ostalih sudjelovali generalni tajnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije dominikanac Olivier Poquillon, pomoćni bukureštanski biskup Cornel Damian, pravoslavni metropolit Atenagora iz Belgije i generalni tajnik Konferencije europskih Crkvi (KEK) Heikki Huttunen.

Fr. Poquillon u Bukureštu se susreo i s rumunjskim pravoslavnim patrijarhom Danijelom i rumunjskim državnim tajnikom za odnose s religijama Victorom Opaschijem te i s njima razgovarao o ulozi Crkava u Europi, prenosi Kathpress.

Ključne riječi:
COMECE Rumunjska