Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Srijemske biskupije otvorio dom za stare i siromašne

Maradik (IKA/TU )

U nedjelju 16. rujna u župi Maradik Srijemske biskupije svečano je otvoren prvi Caritasov dom za stare i siromašne „Sveta Elizabeta“. Dom je blagoslovio srijemski biskup Đuro Gašparović, predsjednik Biskupijskog Caritasa.

Svečanom otvorenju nazočili su i predstavnici Caritasa Bolzano-Bressanone iz Italije, koji je financirao izgradnju toga doma: ravnatelj Paolo Valente, predstavnik Biskupije Bolzano–Bressanone, bivši ravnatelj Franz Kripp i koordinator projekata Caritasa Srijem, Makedoniju i Kosovo Fabio Molon. Nazočni su bili i predsjednik Caritasa Srbije beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar te Gavrilo Grban ispred Ureda za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama.

Na početku blagoslova i posjeta Domu za stare okupljene je pozdravio župnik župe Beška i upravitelj župe Maradik preč. Božidar Lusavec. Biskup Gašparović svečano je prerezao vrpcu na ulasku u dom, zajedno s ravnateljem Caritasa Bolzano-Bressanone Paolom Valenteom. Biskup Gašparović istaknuo je da je odluci za izgradnju takvog doma prethodio posjet mons. Ivo Musera, biskupa biskupije Bolzano-Bressanone, koji je posjetio Srijemsku biskupiju i upoznao se posebno sa situacijom starih osoba, koje teško žive u neprikladnim stambenim prostorima.

Ravnatelj Caritasa Bolzano-Bressanone pročitao je i pismo podrške biskupa Musera, u kojemu ističe da starija osoba čuva sjećanje, iskustvo, međusobnu povezanost, kompletniju viziju života i mudrost: „Hodati sa starima i prema starima dužnost je svih, kao što je i vraćanje mjesta koje zaslužuju u ljudskoj zajednici, mjesta koje im je često uskraćeno.“ Kao znak još jače povezanosti biskup Muser darovao je kip Svete Elizabete Ugarske kojoj je dom posvećen.

Preč. Jozo Duspara, ravnatelj Caritasa Srijem, podsjetio je kako je Srijem prošao kroz teško razdoblje tijekom devedesetih godina, kada su se mnogi mladi odselili, a ostali su stariji i usamljeni. Naglasio je i da se Crkva na različite načine uključuje da pomogne starima, bolesnima i nemoćnima, onima koji su na marginama društva.

Nakon svečanog blagoslova misu u crkvi Svete Ane u Maradiku predvodio je nadbiskup Hočevar u koncelebraciji s biskupom Gašparovićem, župnikom Lusavcem, preč. Dusparom i svećenicima Srijemske biskupije. U homiliji je naglasio da veličina svakog čovjeka nije kada ostane zatvoren u sebe, već kada ide ususret. „Svi mi moramo se zajedničkim snagama brinuti za čovjeka, u ovo vrijeme tolikih iskušenja. Prva uloga Caritasa nije samo da činiti dobro, već otkrivati dostojanstvo svakoga ljudskog bića“, istaknuo je mons. Hočevar. Misu je animirao zbog „Sveta Cecilija“ iz Zemuna, koji je nakon mise održao kratki koncert.

U domu će biti smješteno najviše 16 siromašnih starih ljudi. Neki od kriterija koje trebaju ispuniti su da se radi o starijim osobama te da su državljani Republike Srbije koji stanuju na području Srijemske biskupije, oba spola, čiji maksimalni iznos mirovine ne prelazi 100 eura, da su u pitanju napuštene osobe za koje se nitko ne brine i koje žive u neprikladnim stambenim uvjetima. 

Ključne riječi:
Caritas gašparović srijem