Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Zaziv Duha Svetoga u novoj akademskoj godini

Đakovo (IKA/TU )

U đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je na početku nove akademske godine, 2. listopada, misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za studente, profesore i djelatnike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

U koncelebraciji bili su profesori Fakulteta predvođeni dekanom mons. dr. Vladimirom Dugalićem, poglavari Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu predvođeni rektorom dr. Stjepanom Radićem te nekoliko svećenika koji djeluju u središnjim uredima nadbiskupije.

Nadbiskup Hranić u homiliji  istaknuo je kako je prije svega duboko povijesno iskustvo židovskoga naroda to da je Bog njihov saveznik, On se Mojsiju objavljuje kao ‘Jahve’, kao bliski, osobni, prisutni, isključivi Bog. Upravo iz tog bliskog iskustva Božje ljubavi izrastao je i biblijski govor o anđelima. Tako možemo reći, istaknuo je nadbiskup, da Božja ljubav zapravo postaje uosobljena, ona prerasta u govor o anđelima, odnosno taj govor postaje Božja osobna briga za svakog čovjeka čije je dostojanstvo nepovredivo i jednako svima nama.

Osvrnuvši se na Matejevo Evanđelje (Mt 18) nadbiskup Hranić istaknuo je kako Isus u ovome odlomku daje svojevrsna načela pedagogije; Krist ističe kako se naš odnos prema drugima mora voditi ljubavlju, dobrotom i poniznošću, takoreći, u relaciji sa drugima mi moramo biti anđeli, nikako izvor sablazni. Naposljetku, nadbiskup se osvrnuo na poslanje profesora čija je služba upravo služba anđela jer su oni ti koji skrbe i odgajaju svoje studente, a u konačnici i svatko od nas je pozvan čitavo svoje biće staviti s povjerenjem u Božje ruke te dopustiti Gospodinu da nas vodi i oblikuje u našem pozivu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Studentski zbor pod vodstvom mo Ivana Andrića, a nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je zajedničko druženje svih prisutnih.

Ključne riječi:
đakovo hranić Zaziv Duha Svetoga