Budi dio naše mreže
Izbornik

Donacija Odašiljača i veza Caritasovoj Kući „Sv. Vinka Paulskog” u Oborovu

Zagreb (IKA)

Caritasova Kuća „Sv. Vinka Paulskog” u Oborovu koja skrbi za sedamdeset osoba s tjelesnim i intelektualnim teškoćama, primila je donaciju u vrijednosti 100 tisuća kuna od tvrtke Odašiljači i veze.

Član Uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica istaknuo je da su se unatoč svim nedaćama koje su nas ove godine zadesile, dogodile i neke dobre stvari pa su odlučili pomoći onima kojima je to potrebno. Donacijski ček u vrijednosti 100 tisuća kuna darovali su ravnateljici Caritasa Sisačke biskupije Kristini Radić za potrebe Caritasove Kuće „Sv. Vinka Paulskog” u Oborovu. Na potrebe ove kuće uputio ih je ravnatelj Hrvatskog caritasa mons. Fabijan Svalina.

„Božić je doba velike radosti, vrijeme prisjećanja na prošlost i nade u budućnost. Dok privodimo kraju preprekama ispunjenu 2020. godinu i s optimizmom gledamo u nadolazeću, važno je upamtiti da će životi korisnika brojnih kuća poput ove Caritasove ostati izazovni i nakon što ostatak svijeta prebrodi krizu s kojom se trenutno suočavamo. Vjerujem kako će ova donacija pomoći olakšavanju njihovog svakodnevnog života, ali i života onih koji se o njima brinu“, rekao je Botica.

Uz pomoć ove donacije, projektom „Uređenje sanitarnog čvora za korisnike kuće Sv. Vinka Paulskog u Oborovu“ adaptirat će se sanitarni čvor na odjelu za osobe s najtežim stupnjem fizičkih i intelektualnih oštećenja koji su u potpunosti ovisni o pomoći i njezi druge osobe tijekom 24 sata. Sanitarni čvor kojeg korisnici trenutno upotrebljavaju nije primjeren njihovim potrebama te je samim štićenicima i zaposlenicima koji se brinu o njima vrlo teško obavljati osnovnu dnevnu higijenu“, rekla je Kristina Radić.

Dodala je kako će se osiguranjem specijalizirane kupaonice s mogućnošću kupanja u pokretnoj kadi poboljšati kvaliteta života osoba s višestrukim tjelesnim i intelektualnim teškoćama na dugotrajnom smještaju te im omogućiti doličan život koji u potpunosti odgovara njihovim potrebama. Kuća trenutačno skrbi o sedamdeset

Kuća Sv. Vinka Paulskog djelomično je adaptirana, no veći dio još uvijek nije adekvatno prilagođen potrebama korisnika. Djelatnici naše Kuće trude se svojim požrtvovnim radom pružiti korisnicima što adekvatniju skrb i zaštitu, međutim ponekad je naša dobra volja i djelatnost ograničena nedostatkom materijalnih sredstava, kazala je ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije. 

OIV će svojom donacijom osigurati štićenicima dostojanstveniji život koji odgovara njihovim potrebama i omogućiti im da se osjećaju prihvaćeni i uvažavani od strane društva. Od srca veliko hvala na Vašem dobročinstvu, pomoći i suradnji!“, naglasila je Radić.

Caritasova Kuća „ Sv. Vinka Paulskog“ u mjestu Oborovo u blizini Dugog Sela, zbrinjava odrasle osobe s tjelesnim i intelektualnim teškoćama te pridruženim smetnjama. Kuća je s radom započela  1983. godine, a od tada do danas u Kući je bilo prihvaćeno nekoliko stotina korisnika s raznim vrstama oštećenja. Danas se u Kući brine o sedamdeset korisnika, a o njima skrbi četrdeset i pet djelatnika raznih profila struke poput defektologa, socijalnog radnika, fizioterapeuta, radnog terapeuta, medicinskih sestara, njegovateljica i ostalog pomoćnog osoblja.