Budi dio naše mreže
Izbornik

Dostojanstveno umiranje nije povlastica

Rijeka (IKA )

“Dostojanstveno umiranje i dostojanstvo čovjeka ne smiju biti povlastica nego moraju biti dostupni svakom čovjeku“, poručila ravnateljica riječkog hospicija s. Daniela Orbanić 19. listopada na susretu povodom Svjetskog dana hospicija.

U povodu Svjetskog dana hospicija, u riječkom Hospiciju Marija Krucifiksa Kozulić govorili su ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Vladimir Mozetič, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Tomislav Rukavina, voditelj Hospicija u Tuzli Samir Husić te voditelji i suradnici riječkog hospicija. Skup je pozdravio i državni tajnik Ministarstva zdravstva dr. Željko Plazonić istaknuvši kako je vidljivo da će ovakve ustanove u Hrvatskoj biti sve potrebnije jer statistike ukazuju na očiti trend porasta malignih bolesti. Osnivač riječkog hospicija nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je kako su solidarnost i pomoć potrebnima dio ljudske naravi, ali kršćani imaju i dodatnu motivaciju potaknuti primjerom Isusa Krista. „Crkva mora slijediti Kristov primjer. Na to nas podsjeća i papa Franjo kad govori kako Crkva mora biti otvorena svima, nadasve siromašnima i nemoćnima“, rekao je nadbiskup pojašnjavajući tako motive za osnivanje ove ustanove.

Na susretu su sudjelovali i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Rijeci, riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, paroh SPC o. Mićo Kostić, baptistički pastor Giorgio Grlj i evangelička pastorica Melanie Ivančević, koji su svi potvrdili da rad riječkog hospicija, koji je ustanova Katoličke Crkve, nadilazi vjerske razlike i pruža ljubav i njegu svakome čovjeku. Ravnatelji zdravstvenih ustanova potvrdili su dobru i nužnu suradnju s hospicijem. Primjer za to su mobilni palijativni timovi županijskog Doma zdravlja koji su stacionirani u zgradi hospicija te liječnici KBC-a Rijeka koji svakodnevno obilaze bolesnike u hospiciju.

O radu Hospicija Marija Krucifiksa Kozulić, jedinom u Hrvatskoj koji je za korisnike besplatan, govorili su ravnateljica s. Daniela Orbanić, mrtvozornik Valter Stemberga te glavni med. tehničar Zvonimir Valeđić. „Bolesnik i njegove želje i potrebe u središtu su djelovanja u hospiciju“, rekao je Valeđić te pojasnio kako osoblje osluškuje želje svakoga korisnika i nastoji im udovoljiti. „Često su to male stvari poput frizure ili nekog jela koje čovjeku u tim trenucima puno znače.“ Ravnateljica s. Daniela objasnila je kako hospicij korisnicima koji su posljednjem stadiju svoje bolesti i proživljavaju posljednje dane svoga života nastoji olakšati bol i pružiti dostojanstvo u patnji.

Mrtvozornik Stemberga iz svog je iskustva potvrdio da se smrt u osobe u hospiciju ili napuštene kod kuće uvelike razlikuje. „Hospicij je blagodat naše zajednice. On pruža mir, stručnu njegu, čistoću i topli ljudski odnos osobama koje u njemu borave, ali i njihovim obiteljima. Zbog toga mislim da je dobro što je hospicij u Rijeci ustanova Katoličke crkve jer jedino takva institucija može dati temelje za sve ono što bi hospicij trebao biti i pružiti.“ Kroz riječki hospicij u njegovih 5 i pol godina rada prošlo je 1252 korisnika, a prosjek boravka je 19 dana.

Gost iz Tuzle i voditelj tamošnjeg hospicija Samir Husić predstavio je djelovanje ove ustanove od koje su i osnivači riječkog hospicija učili. Osim palijativne skrbi odraslih osoba, tuzlanski hospicij ima i dječji palijativni odjel, dnevnu palijativnu skrb s raznim programima te ambulantu za terapiju kroničnih bolesti. S obzirom da je već uvelike radio u vrijeme kada se riječki hospicij osnivao, ravnateljica i prvi djelatnici riječkog hospicija u Tuzli su stekli dragocjeno iskustvo i znanje s kojim su krenuli u pokretanje prvog hospicija u Hrvatskoj koji je u sustavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.