Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Luka Balvan odlikovan „Redom hrvatskog pletera“

Zagreb (IKA/KTA)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je dr. Luku Balvana „Redom hrvatskog pletera“ za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz bogato duhovno kulturno stvaralaštvo u prigodi 30. obljetnice skladanja duhovne glazbe.

Luka Balvan rođen je 9. lipnja 1967. u Banjoj Luci. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na studiju novinarstva s temom iz područja odnosi s javnošću i stekao akademski naziv magistar novinarstva. Završio je Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu na kojoj se usavršavao na području diplomacije i diplomatskih vještina. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja društvenih znanosti i polja informacijskih i komunikacijskih znanosti s temom vezanom za medije i medijski prostor. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja. Radio je više godina na Hrvatskom katoličkom radiju kao spiker i voditelj programa. Trenutačno radi u Odnosima s javnošću u Zagrebačkom holdingu.

Organizirao je tri velika Band aida povodom dolaska pape Ivana Pavla II., pape Benedikta XVI. i pape Franje u republike Hrvatsku i BiH, u kojima su nastupili najpoznatiji pjevači duhovne i estradne scene, a Balvan se pojavljuje kao autor i izvođač pjesama. Godinama je glazbeno animirao katoličke seminare za duhovnu obnovu i evangelizaciju koje su vodili prof. dr. Tomislav Ivančić i fra Zvjezdan Linić. Dobio je priznanje od vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića i banjolučkog biskupa Franje Komarice za potporu u organizaciji i promociji Susreta hrvatske katoličke mladeži u BiH, kao i priznanje Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom za nesebičnu pomoć u čitanju pri snimanju izdanja Zvučne Biblije za slijepe i slabovidne osobe. Od 1987. do danas nastupa kao kantautor, govornik i motivator u suradnji s hrvatskim katoličkim župama i misijama po cijeloj Hrvatskoj, te u dijaspori po cijeloj Europi, Kanadi, Americi i Australiji. Snimio je 25 nosača zvuka s pjesmama, meditacijama i motivacijama. Otac je dvoje djece, prenosi portal nedjelja.ba.

Ključne riječi:
Luka Balvan odlikovanje