Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenski molitveni susret u konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U utorak, 22. siječnja u konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, održana je jedna od molitvenih postaja ekumenske Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana (18. - 25. siječnja), u kojoj sudjeluje više Crkava i crkvenih zajednica u gradu Zagrebu.

Tom prigodom zagrebački župnik i eparhijski ekonom o. Danijel Hranilović služio je s eparhijskim kancelarom đakonom Livijom Marijanom Moleben sv. ravnoapostolnoj braći Ćirilu i Metodu, obrativši se na početku poticajnom porukom: “Radujem se što ćemo danas, kao braća i sestre, ostvariti poslanje te zajedništvom postati blagovjesnici siromasima i slabima, što je i tema petoga dana molitvene osmine. I upravo smo mi, koji osluškujemo Božju riječ, pozvani biti nositeljima Radosne vijesti pravde i mira. Zato i želimo našim susretima za vrijeme ovogodišnje molitvene osmine težiti za pravdom… Želimo prepoznati Božji plan da po ljubavi zasja na zemlji Božje kraljevstvo kao jedna daleka zora vječnoga kraljevstva.”

Nakon otpjevanog Molebena u kojem se molitveno hvalilo i zazivalo svetu braću zbog njihova neustrašiva naviještanja Evanđelja među slavenskim narodima i čuvanja jedinstva Kristove Crkve u teškim vremenima, nazočne je pozdravio i prigodnim se riječima obratio o. Petar Kozakijević, đakon i profesor, uime Srpske pravoslavne Crkve u Zagrebu. On je na početku sve pozdravio uime metropolita zagrebačko-ljubljanskoga Porfirija i svećenstva eparhije te istaknuo da “do ekumenskih susreta ne treba dolaziti samo u određene dane u godini, već pod ekumenskim susretom treba smatrati svaki kontakt s braćom s kojim zbog spleta različitih okolnosti, nismo u euharistijskom jedinstvu… Tim svakodnevnim susretima i molitvama popločan je put kojim zajedno koračamo ka ispunjavanju imperativa koji nam je Gospod zadao u svojoj prvosvećeničkoj molitvi, riječima: Da svi budu jedno. Za to jedinstvo se molimo i njemu težimo”, istaknuo je o. Petar.

Govoreći o temi pravde, oslanjajući se na biblijski stih iz Ponovljenog zakona „Teži za samom pravdom“, kazao je kako nas Sveto pismo uči o pravdi koja je jedno od božanskih svojstava iz koga treba uvijek izvirati i naša kršćanska pravda i kojem ostvarenju treba težiti. “Ona je neodvojiva od ljubavi koja joj prethodi i kojom nas je Bog prizvao u postojanje… kao što pjeva psalmopjevac David: nema mira bez pravde, niti pravde bez mira, a svemu prethodi ljubav koja je kriterij kako istinskoga mira, tako i istinske pravde”, zaključio je đakon Petar. Poslije Molebena klerici, bogoslovi i vjernici ostali su na zajedničkom druženju.