Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja u Zemunu

Zemun (IKA )

U Zemunu je 20. listopada održan sedmi Ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i bolnice Belmedic iz Beograda.

Večer je obilježena susretom šest zborova koji pripadaju različitim kršćanskim zajednicama. Svi su izvodili pjesme koje se pjevaju u crkvama kojima pripadaju. Na početku koncerta brojne nazočne i izvođače pozdravila je Renata Nađ, rekavši kako se susret održava po sedmi put pod evanđeoskim geslom „Kao što si Ti Oče u meni i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno…“
„Želja nam je da kada govorimo o jedinstvu kršćana potaknemo sve kršćane da dublje živu Evanđelje, više se zalažu za poziv Kristov da budemo apostoli današnjeg vremena i da u današnjem vremenu budemo nosioci ljubavi, mira i radosti“, poručila je Nađ.
Koncertu je nazočio i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, koji je pozdravivši sve sudionike zahvalio Bogu što se ovoliki broj izvođača, vjernika i ljudi dobre volje okupilo na jednom mjestu i pozvao ih da znaju cijeniti druge u njihovoj različitosti.
U pozdravu koje je župnik Jozo Duspara uputio svim prisutnima istaknuo je da župa Zemun propovijedajući i navještajući Evanđelje želi dati svoj doprinos Kristovoj zapovijedi „Pođite po svem svijetu navještajte Evanđelje“ a ono je prvenstveno radosna poruka spasenja za sve ljude jer smo svi djeca Božja. Bog nas sve treba. Zato smo danas tu da svojom pjesmom veličamo Boga, rekao je vlč. Duspara.
Po običaju na koncertu su se okupili i predstavnici svih kršćanskih zajednica koji su se također obratili okupljenima i pozivali ih da budu nositelji i širitelji osnovnih poruka Evanđelja osobito potrebnih današnjem čovjeku.
Ove godine koncert je obogaćen sudjelovanjem pjevačkog zbora „Zvon“ iz Dobrinja s otoka Krka.
Nakon koncerta organizirano je druženje za sve izvođače i prisutne u župnoj dvorani i dvorištu.
Ove godine su na Susretu sudjelovali Mješoviti župni zbor „Sv. Cecilija” rimokatoličke crkve Uznesenja BDM iz Zemuna pod dirigentskom palicom Mine Bošnjak, Mješoviti zbor „Tilia” pri Slovačko-evangeličkoj crkvi iz Stare Pazove pod dirigentskom palicom Ane Đurđević, Mješoviti zbor „Harmonija“ Grkokatoličke parohije sv. apostola Petra i Pavla i Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada pod dirigentskom palicom prof. Suzane Gros-Marković, Pjevački zbor „Zvon“ iz Dobrinja na otoku Krku kojim je ravnao dirigent Damir Smerdel, Gradski zbor „Beograd“ iz Beograda pod dirigentskom palicom Milana Mike Aćimovića te zbor Merry Gospel iz Beograda kojim je ravnala Marija Kuburić-Borović.