Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko klanjanje i misa ususret Svjetskom misijskom danu u Splitu

Split (IKA )

U misijskom mjesecu listopadu i ususret Svjetskom misijskom danu kojega Katolička Crkva slavi u nedjelju 21. listopada o temi „Mladi i misije“, u crkvi sv. Andrije na splitskom Sućidru organizirano je euharistijsko klanjanje i misa koju je predvodio don Jakoslav Banić, povjerenik za misije u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u koncelebraciji sa župnikom don Ivanom Čotićem. Klanjanje i misu svojim je pjevanjem animirao VIS „Andrijane“.

„Približava nam se misijska nedjelja jedan od najljepših događaja u Crkvi jer nas uvijek podsjeća na naše poslanje naviještati Božju riječ svakome. Posebno nas raduje što je ove godine Svjetski misijski dan posvećen misijama i mladima, koji su izvor i snaga koja pokreće Crkvu. U cijelom zajedništvu s Crkvom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini danas ćemo pred euharistijskim Isusom, živom Riječju predati svoju riječ i primiti njegovu riječ, koja glasi: ‘Idite, propovijedajte Radosnu vijest svakom stvorenju!’“, kazao je povjerenik za misije. Naglasak misijske nedjelje, nastavio je, i jest donijeti Radosnu vijest. „Okruženi smo lošim vijestima, sve naše tiskovine započinju crnom kronikom, a Isus donosi Radosnu vijest. Ona najbolje proizlazi iz mladog čovjeka, zato je naglasak stavljen na mladima koji su snažni prenositelji Radosne vijesti. Oni su puni snage koja može ne samo pokrenuti nego i promijeniti svijet. Stoga, želimo poput apostola okupljenih pred Isusom čuti njegovu riječ a onda prenijeti radost te Riječi u svojim župama, obiteljima, društvima, bilo na fakultetu, školi ili radnom mjestu svjedočiti da je Isus onaj koji mi može donijeti radost.“

Naglasio je da je najvažnija duhovna potpora misionarima – molitva, a onda i materijalna pomoć (dobrovoljni prilozi) za pomoć njihovim misijama i potrebitima. „Gladne nahraniti, gole obući, bose obuti, žednoga napojiti, sve je ono na što nas je Isus pozvao, a misionari imaju u svojoj djelatnosti. Riječ je ono bogatstvo koje dobijemo na kraju jer kako ćeš gladan ili žedan slušati i biti koncentriran“, istaknuo je don Jakoslav dodavši da naša domovina ima oko 100 misionara, a od toga ih je oko 15 iz Splitsko-makarske nadbiskupije.