Budi dio naše mreže
Izbornik

Evangelizacijsko-molitveni susret skupine Duhovni kutak o temi čistoće

Bibinje (IKA )

Katolička evangelizacijska skupina Duhovni kutak iz Zagreba gostovala je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama u subotu 10. studenoga gdje je priredila molitveno evangelizacijski susret o temi „Muško i žensko stvori ih" u aspektu čistoće.

Susret je počeo misnim slavljem koje je predvodio don Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije i duhovnik DK-a. Nakon mise nagovor o značenju duhovne i tjelesne čistoće održao je Stjepan Arnuš, voditelj Duhovnog kutka. Na kraju večernjeg susreta u klanjanju pred Presvetim, don Marinko i Stjepan Arnuš izricali su molitve za mnoge duhovne potrebe, osobito za dar čistoće jer je mnoge duše blud ranio te se osjećaju poput „razrušenih gradova“, izgubljenog su i povrijeđenog dostojanstva i trebaju obnovu. Sve je bilo u vokalno instrumentalnoj pratnji pjesama koje su pjevali članovi DK-a, čiji su stihovi proživljeni zapisi molitvi njihovih članova, vapaji za Božjim pohodom, utjehom, iscjeljenjem, blizinom. Duhovni kutak nastao je od mladih iz XI. Opće gimnazije u Zagrebu, gdje voditelj DK-a Arnuš radi kao profesor filozofije i etike.

U poticajnom razmatranju potkrijepljenom i Božjom riječju, Arnuš je rekao da u Kristovom bojnom polju vijenac dolazi prije pobjede, za razliku od svijeta u kojem se vijenac osobi daje nakon pobjede.

„Bog nas ovjenčava i prije završetka bitke, da se neprijatelj prestraši. Bog nas zove u borbu za čistoću. Ali Bog nam je već sve dao, kad to neprijatelj vidi, da se prestraši. Ne trebamo se bojati ulaziti u borbu, jer već smo ovjenčani. Kad gledamo oružje koje smo primili, u nama raste snaga, srčanost, volja da možemo pobijediti. U Drugoj Petrovoj piše: ‘Božanska nas je snaga njegova obdarila svime potrebnim za život i pobožnost’. Obdariti nekoga znači dati mu maksimum. Nama Bog nije dao malo, pola, nešto, nego nam je dao sve. Obdario nas je da bismo živjeli čisto. Bog želi da živimo čistoću i dao nam je sva potrebna sredstva za borbu“, rekao je Arnuš, istaknuvši da se vrlina potvrđuje u prokušanosti, borbi.

Naveo je biblijske primjere Josipa i Suzane koji su se borili i pobijedili ponude bluda. Oboje radije biraju fizičku smrt nego da uvrijede Boga.

„Sve što je došlo od duha bluda došlo je kao život, prikazano je kao slava, raskoš, ljepota, moć, sjaj, a iza toga se krila smrt. Sve što je dolazilo od Boga, izgledalo je kao tama, mučenje, patnja, smrt, ali to znači život. Duh bluda uvijek donosi smrt, a čistoća donosi život. Tamo gdje je blud, Bog se miče. Zbog bluda se gubi razum. Najveći otpad od Crkve je zbog duha bludnosti. To najviše odvraća pogled od Neba. Josip i Suzana živjeli su čisto i zato su njihove oči bile uprte u Nebo. Blud uvijek dolazi lukavo, našminkan, lijep, svašta nam obećaje. Ali u pozadini je uvijek smrt“, upozorio je Arnuš, dodavši kako smo u svakodnevnom životu okruženi prljavim mislima i bezbožnim pjesmama punima golotinje.

„Sv. Ivan Zlatousti kaže da su osjetila ulazi, to su otvori na našem tijelu kroz koje bludnost ulazi u nas. Suzana je čuvala da joj osjetila budu straža da blud u njih ne uđe. Radije smrt i tamnica nego bludnost. Olako to shvaćamo, ne zauzdajemo naša osjetila“, upozorio je Arnuš.

Govoreći o pozivu na brak i posvećeni život, podsjetio je na Pavlovu misao da brak i djevičanstvo nisu naša zasluga, nego su dar od Boga. Jedan i drugi oblik vezani su uz čistoću. Treba živjeti čistoću u mislima i tijelu.

„Djevičanstvo je iskaz Božje ljubavi prema tebi. U Svetom Pismu piše da nas Bog time daruje. Nekoga darujemo jer ga volimo. Kroz to nam Bog iskazuje svoju ljubav, svoju utjehu. Spolnost je kanal Božje utjehe. Sveci su radosni jer žive čisto. Sveti muževi i žene su sretni jer u spolnom životu doživljavaju ljubav. Žena i muž su dar kroz koji te Bog ljubi. Što su muž i žena više sveti, više primaš. Bog onda može biti protočniji. Bog je u ljudsku ljubav unio toliko svete stvari da je to slika ljubavi između Krista i Crkve“, poručio je Arnuš.

Don Marinko je podsjetio da je bl. Alojzije Stepinac rekao „kako je lijep čist naraštaj“ te je zamolio neka zagovara da naš narod bude čist, da priđemo Kristu u sakramentu pomirenja koji daje novi život, čistoću, novi polet. Poželio je da se zaljubimo u Isusa, da on bude središte našeg života.

„Isus je trajna vatra ljubavi koja čisti, obnavlja. Neka dotakne naš narod novom ljubavlju čistoće. Neka probudi hrabrost da se mladi opredijele za bračnu ljubav a Bogu posvećene osobe da čisto žive svećeništvo i redovništvo. Neka Isus probudi čistoću u ranjenim, palim srcima jer samo Bog čini sve novo. Neka nam obnovi sve kreposti, ali iznad svega našu ljubav prema Isusu, jer on nas čeka“, rekao je don Marinko, potaknuvši vjernike da pristupaju sakramentima sa sviješću da pristupamo živom Isusu. Isus je tada djelotvoran.

„Ono što je živo u Isusu, djelatno je u nama. Euharistijski Isus je isti onaj koji je hodao prije dvije tisuće godina. Njegovo srce se raduje kad mu pristupamo s vjerom. Ljubimo ga, sjedinimo se s njim, to može preobraziti naš život“, poručio je don Marinko.

Ključne riječi:
čistoća djevičanstvo