Budi dio naše mreže
Izbornik

Generalni ministar Franjevačkog reda na Međureligijskom susretu „Duh Asiza“ u Sarajevu

Sarajevo (IKA/KTA )

Međureligijski meditativni susret „Duh Asiza“ održan je u srijedu 26. rujna u samostanskoj crkvi Sv. Ante na Bistriku u Sarajevu. Geslo susreta koji je organiziralo Vijeće za ekumenizam i međuvjerski dijalog Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Udruženje Pontanima, bilo je „Pomirenje i mir", a okupio je predstavnike religijskih zajednica, koji su uz nadahnjujuću poruku i prigodnu pjesmu predstavili svoju zajednicu i duhovnu baštinu na temu mira i pomirenja.

Na ovogodišnjem susretu sudjelovao je i fra Michael Anthony Perry, generalni ministar Franjevačkog reda, koji je u bratskom posjetu Bosni Srebrenoj, a crkvu su dupke ispunili brojni redovnici, redovnice, bogoslovi, predstavnici društveno-političkog života i vjernici svih konfesija, prenosi portal nedjelja.ba.

Najprije je nastupio zbor Pontanima, a potom su pozdravne govore uputili pročelnik za međuvjerski dijalog i ekumenizam Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Kristijan Montina i provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

O pomirenju i miru iz perspektive religijskih zajednica u BiH govorili su njihovi predstavnici: predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci; zamjenik reis-ul-uleme u BiH ef. Husein Smajić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, pastor Evanđeoske Crkve Saša Nikolinović, Bryan Carey umjesto pastora Kršćanske baptističke Crkve, predstavnica Sathay Sai organizacije Dunja te Alma Bartula iz Društva za svjesnost Krishne.

I general Franjevačkog reda govorio je o pomirenju i miru, opisavši svoja prošlogodišnja iskustva pri posjetu franjevačkim zajednicama i bratstvima u ratom zahvaćenim područjima Damasku, Aleppu i Latakiji. Posljednje obraćanje uputila je s. Kata Karadža, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki. „Prošlo je više od tri desetljeća otkako je sveti papa Ivan Pavao II. u Asizu 27. listopada 1986. na molitveni susret pozvao predstavnike različitih vjerskih zajednica kako bi molili za mir. Bio je to ne samo snažan poziv nego i početak puta kojim su krenuli mnogi ljudi dobre volje želeći dozvoliti na razne druge načine postati graditeljima mira“, podsjetila je između ostalog s. Kata.

Na kraju je fra Kristijan zahvalio svima za tu večer „molitve, druženja, pjesme motiviranih mirom koji nam je svima potreban kao i čitavome svijetu“. Zatim je s fra Michaelom upalio svijeću te sve pozvao da zajedno upute molitvu u tišini.

Susret je završen Pontaniminom izvedbom pjesme „Tvoja i moja tajna”, a tijekom večeri nastupili su i SPD Sloga, Zbor Fra Nenad Dujić, članovi Sathya Sai centra te članovi Vaišnavske vjerske zajednice BiH.