Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Usorskoga dekanata Gospi Kondžilskoj

Komušina (IKA/KTA )

U marijanskom nadbiskupijskom svetištu Gospe Kondžilske u Komušini pokraj Teslića, u posljednju subotu u marijanskom mjesecu, 27. listopada, upriličeno je tradicionalno listopadsko hodočašće Usorskoga dekanata Vrhbosanske nadbiskupije i svih drugih hodočasnika Gospi Kondžilskoj, kojim su zahvalili za njezinu majčinsku ljubav i sve milosti koje je isprosila.

Hodočašće je započelo prigodom za sakrament pomirenja u župnoj crkvi te hodom do brda Kondžila koje od crkve udaljeno četiri kilometra. Ovogodišnji krizmanici i drugi hodočasnici nosili su čudotvornu Gospinu sliku dok su hodočasnici molili krunicu i pjevali Gospine pjesme. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i glavni i odgovorni urednik Katoličke tiskovne agencije uz koncelebraciju osmorice svećenika te asistenciju trajnog đakona.

Pozdrav i riječi dobrodošlice hodočasnicima uputio je komušanski župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić, usorski dekan. Posebno je pozdravio hodočasnike iz Slavonskoga i Bosanskoga Broda, Dugopolja pokraj Splita, vjernike iz žepačkog kraja te iz mjesta u dolini rijeke Usore koja teče pokraj župa: Komušina, Bežlja, Teslić, Jelah, Sivša, Žubljak i Ularice te se na teritoriju župe Doboj ulijeva u rijeku Bosnu. „Ovdje se već stoljećima okupljamo oko naše Gospe Kondžilske, ufajući se da ona prepozna, vidi i zaliječi naše boli, slabosti, trpljenja i svaku ljudsku patnju jer nakon uznesenja na nebo nastavlja spasonosnu ulogu svojim zagovorom i pribavlja milosti vječnoga spasenja. Mnogi su hodočasnici dolazili kod čudotvornog lika Gospe Kondžilske noseći svoje, samo njima znane, nakane i molbe. Evo sad se trebamo zahvaliti na toj blizini kojoj osobito naš narod baštini prema BDM“, kazao je preč. Salapić koji je zahvalio svim svećenicima i redovnicama te dobročiniteljima kao i župljanima župa Komušina i Gornja Komušina za pripremu svetišta i župne crkve.

U propovijedi mons. Tomašević pozvao je sve okupljene da zahvale zagovoru Majke Božje što je njihove korake usmjerila prema svom svetištu na Kondžilu te ih pratila i na tom putu kao i na svim putovima njihova života. Potaknuo je i na zahvalnost Duhu Svetom za darove znanja, razuma i mudrosti kojima im pomaže da mnoge stvari nauče i razumno rasuđuju te razlučuju dobro od zlo opredjeljujući za ono što dolazi od Boga kao vrhovnog dobra. Poželio je da i svi okupljeni u svim teškim trenucima života po zagovoru Majke utjehe, pronalaze utjehu u Kristu Gospodinu.

Liturgijsko pjevanje mise animirao je župni zbor župe sv. Ivana Krstitelja iz Jelaha, predvođen Antonijom Martinović, predstavnicom Usorskoga dekanata u Vijeću za mlade Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon završnog blagoslova i blagoslovne molitve nad kipovima, slikama, križevima, krunicama i moćima i drugim svetim predmetima, svi zajedno vratili su se pješice do župne crkve uz molitvu i pjevanje Gospinih pjesama hodeći iza slike Gospe Kondžilske.

Nakon završe molitve i blagoslova, župnik Salapić sa svojim župljanima potrudio se da sve ugosti jelom.