Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika župe Dobrog Pastira u zagrebačku prvostolnicu

Zagreb (IKA )

Vjernici župe Dobrog Pastira iz zagrebačkog naselja Brestje tradicionalno su hodočastili u zagrebačku prvostolnicu te na grob blaženog kardinala Alojzija Stepinca u subotu, 10. studenog.

Po dolasku na Kaptol uputili su se u  Nadbiskupijski Pastoralni institut gdje ih je dočekao i srdačno ugostio preč. dr. Josip Šimunović. U svom pozdravnom govoru zahvalio je vjernicima što su odlučili zajedno sa svojim župnikom posjetiti i pogledati izložbu o kardinalu Stepincu prigodom 20. obljetnice njegova proglašenja blaženim. Naglasio je važnost molitve i pouzdanja u njegov zagovor i potaknuo župljane da žarko mole za njegovu kanonizaciju.

Potom je uslijedio kratki dokumentarni film o posjetu svetog Ivana Pavla II. Zagrebu koji je imao poseban značaj za Crkvu u Hrvata, kada je Alojzija Stepinca u Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici proglasio blaženim.

Središnji dio ovog hodočašća bila je sveta misa u zagrebačkoj prvostolnici, a njoj je prethodila molitva svete krunice.

Sveto misno slavlje predslavio je preč. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale, a u koncelebraciji bili su vlč. Branko Picek te župnik vlč. Zlatko Pavetić. Ljepoti misnog slavlja pridonio je župni zbor pod ravnanjem Josipe Fotak, a kod oltara posluživalo je dvadesetak ministranata.

U prigodnoj homiliji koja se temeljila na misnim čitanjima trideset i druge nedjelje kroz Crkvenu godinu, a između ostalog naglasio je: “Dragi župljani župe Brestje, radosni smo što ste danas pohodili grob našeg blaženog kardinala. Ovo hodočašće neka vam bude osvježenje duše i tijela, da nastavite hoditi u vjerničkom životu slijedeći životni primjer blaženog Alojzija i poticajima našeg Gospodina.”

Pri koncu misnog slavlja prisutnim vjernicima obratio se župnik, vlč. Zlatko Pavetić zahvalivši na njihovom dolasku. Spomenuo je i djelovanje njegovih prethodnika u župi, vlč. Branka Piceka te vlč. Ivana Filipčića. Naglasio je kako se njihov rad osobito temeljio na rastu župne zajednice na duhovnom području, što se danas vidi u plodovima duhovnih zvanja (3 bogoslova i 2 sjemeništarca) te mnogobrojnim obiteljima koje aktivno sudjeluju u životu župne zajednice. Zahvalivši i prečasnom Rektoru katedrale prigodni poklon zahvale uručili su članovi “KUUa Staro Brestje”.

Po završetku svete mise župljani i vjernici okupili su se oko blaženikova groba te zajedno zahvalili za ovo hodočašće moleći molitvu za njegovo proglašenje svetim.