Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokrenut proces za proglašenje blaženim fra Celestina Tomića

Vis (IKA )

Sv. Jeronim, zaštitnik Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca svečano je proslavljen na otoku Visu, 27. i 28. rujna. U sklopu dvodnevne proslave Dana Provincije objavljeno je da se pokreće službeni proces za proglašenje blaženim fra Celestina Tomića, poznatoga hrvatskog bibličara i rođenog Višanina.

Provincija franjevaca konventualaca je odabrala Vis za mjesto središnje ovogodišnje proslave blagdana svoga zaštitnika jer samostan sv. Jeronima u Visu slavi 500 godina svoga postojanja. Također je 100 godina od rođenja dvojice fratara Celestina Tomića i Marina Oreba koji su proslavili mjesto i samostan. Večernju su izmolili na grobu viških konventualaca, a misu u samostanskoj crkvi predslavio je domaćin hvarski biskup Petar Palić uz suslavlje brojnih koji su za ovu prigodu došli na otok Vis.

U pozdravnom govoru provincijalni ministar fra Josip Blažević objavio je odluku provincijskog Kapitula da Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevca konventualca pokreće službeni proces za proglašenje blaženim i svetim fra Celestina Tomića, rođenog Višanina i velikog bibličara uzornog i kreposnog života.

Za ovu priliku pjevali su zajedno ujedinjeni zborovi iz Visa i Komiže, a nakon mise program je nastavljen u Hrvatskome domu. Sjećanja na svog ujaka fra Celestina Tomića iznijela je gospođa Dobrila Cvitanović, a prof. Slavko Kovačić sjetio ga se kao svog profesora. Fra Ljudevit Maračić potom je predstavio monografiju “Dr. Celestin Tomić”.

Uz pozdravne riječi uglednih gostiju i glazbeno-recitativne umetke, simboličnu gestu pažnje Provincije gradu Visu predstavila je predaja kompleta knjiga o. Celestina gradskoj knjižnici. U gradskoj knjižnici za ovu prigodu pripremljen je i posebni odjeljak za stalnu postavu knjiga u kojem će se nalaziti sva djela fra Celestina Tomića.

Drugoga dana proslave, provincijal fra Josip Blažević u prigodnom je programu predstavio četverogodišnji plan i program te glavne smjernice za apostolat i djelovanje u slijedećem četverogodištu.

 

 

Ključne riječi:
fra Celestin konventualac Vis