Budi dio naše mreže
Izbornik

Jubilarno hodočašće brodovima u svetište svetog Nikole u Kraljevicu

Kraljevica (IKA)

Jubilarno hodočašće brodovima u svetište svetog Nikole u Kraljevicu i ove je godine, po dvadeseti put, 2. prosinca okupilo brojne pomorce, ribare i njihove obitelji na molitvi i zahvali svome zagovorniku sv. Nikoli.

Tradicionalno su iz riječke luke u jutarnjim satima krenuli brodovi s hodočasnicima, predvođeni patrolnim brodom Lučke kapetanije „Vid“. Nakon sat i pol plovidbe došli su u Kraljevicu gdje su ih dočekali domaćini među kojima i gradonačelnik Dalibor Čandrlić, župnik vlč. Matija Žugaj te direktor TZ-a Kraljevica Robi Krulić.


Prepuna kraljevička crkva bila je pokazatelj koliko pomorcima znači utjecanje i molitva sv. Nikoli, zaštitniku djece i pomoraca. Misu je predvodio vlč. Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije koji je ohrabrio pomorce i njihove obitelji da ustraju u vjeri i pouzdanju u Boga. Samo oni jaki u vjeri i molitvi preći će na drugu stranu – u novi život, rekao je u propovijedi, objašnjavajući kako je voda tj. more, u Starom zavjetu simbol smrti. „Ali vjera u Boga je ta koja pomaže nadvladati opasnost“, rekao je propovjednik dodavši kako je sveti Nikola u tome posrednik i zagovornik kod Boga. Nakon mise nastavljeno je druženje nakon kojeg su brodovi s hodočasnicima krenuli put povratka u Rijeku. Tradicionalno su po putu brodskim sirenama pozdravili mještana Bakarca, Bakra i Kostrene, mjesta u Kvarnerskom zaljevu s dugačkom pomorskom tradicijom.


Za održavanje ove tradicije, organizaciju hodočašća i bogat program proslave sv. Nikole u Rijeci zaslužan je Odbor na čelu s vlč. Lukom Lučićem, kapetanom Lučke kapetanije Darkom Glažarom, tajnicom Apostolata mora Maricom Njegovan i uz sudjelovanje predstavnika drugih pomorskih kompanija u Rijeci.
Tradicija hodočašća pomoraca u Kraljevicu seže još u 18. stoljeće, a obnovljena je nakon završetka Domovinskog rata. Počeci hodočašća vezani su uz povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi koju je izdao papa Pio VI. 1795. godine, prema kojoj će svi koji u nju hodočaste na dan njezinog zaštitnika, sv. Nikole, dobiti oproštenje grijeha.