Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić direktorici Turističke zajednice grada Zagreba predstavio projekt otvaranja Riznice katedrale za javnost

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u petak 7. prosinca u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu direktoricu Turističke zajednice grada Zagreba Martinu Bienenfeld.

U razgovoru je Bienenfeld kardinalu predstavila projekte koje Turistička zajednica grada Zagreba provodi u svom djelovanju, istaknuvši sve veću prepoznatljivost turističkih potencijala grada Zagreba među turističkim djelatnicima i turistima. U tome kulturno i spomeničko blago Zagrebačke nadbiskupije zauzima nezamjenjiv udio. Zahvalila je kardinalu na svemu što Zagrebačka nadbiskupija čini kako bi se to kulturno i spomeničko blago predstavilo turistima i javnosti istaknuvši želju za daljnjim jačanjem suradnje između institucija Zagrebačke nadbiskupije i grada Zagreba.
Kardinal je direktorici Bienenfeld čestitao na uspjesima koje Turistička zajednica postiže u svom radu predstavljanja grada Zagreba, a time i cijele Hrvatske jer je grad Zagreb njezin glavni grad.
U tom smislu, kardinal je direktorici Bienenfeld predstavio izniman projekt s kojim će Zagrebačka nadbiskupija krenuti u realizaciju početkom 2019. godine. Riječ je o projektu predstavljanja neprocjenjivog blaga Riznice zagrebačke katedrale za javnost i turiste u novim, za takvu vrstu kulturnog i povijesnog blaga, prikladnim prostorima Nadbiskupskoga duhovnog stola.


Kako je naglasio kardinal, taj projekt zbog svoje važnosti za kulturnu i turističku ponudu grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske, zahtijeva suradnju svih institucija i stručnjaka, od nadležnog državnog Ministarstva kulture do gradskih institucija i turističkih zajednica kako bi se mogao ostvariti na najbolji mogući način.

„Tek otvorenjem Riznice zagrebačke katedrale za javnost i turiste, glavni grad Hrvatske će kompletirati svoju tisućljetnu priču te se upisati na kartu nezaobilaznih turističkih mjesta na svijetu uz bok najvećih, gdje po svojoj povijesti, kulturi, baštini i pripada“, rekao je kardinal.

Dotaknuvši se u razgovoru sve većeg broja turista koji posjećuju Zagreb, kardinal je naveo kako je u Zagrebačkoj nadbiskupiji, imajući i to u vidu, 2016. godine osnovano posebno Povjerenstvo za pastoral migranata i turista kojemu je uz cilj pružanja pastoralne skrbi, i cilj pomoći turističkim djelatnicima i turistima da u svom posjetu bolje upoznaju crkvenu i vjersku baštinu nadbiskupije i Hrvatske.
Kardinal je zahvalio direktorici Bienenfeld na dosadašnjoj suradnji te poželio obilje uspjeha u daljnjem radu u kojem će institucije Zagrebačke nadbiskupije, među kojima su Ured za kulturna dobra i Povjerenstvo za pastoral migranata i turista, i nadalje biti na dispoziciji za nove oblike suradnje i razvoja zajedničkih projekata.