Budi dio naše mreže
Izbornik

„Kuća utočišta” u Rijeci ovog petka poziva na sudjelovanje u njezinim dnevnim aktivnostima

Rijeka (IKA )

Uoči proslave blagdana sv. Vinka Paulskog, sestre milosrdnice i Depaul Hrvatska u Rijeci od 21. do 27. rujna organiziraju Tjedan svetog Vinka Paulskog. Poseban program bit će održan u petak kada će Riječanima i budućim volonterima otvoriti vrata Kuće utočišta. Tamo će se posjetitelji moći upoznati s radom ove riječke karitativne ustanove koja dnevno podijeli oko 110 obroka potrebitima grada na Rječini, ali im pruži i ljubav, toplu riječ pa i besplatnu medicinsku pomoć i pravni savjet.

Potrebe za volonterima postoje, a ovog petka je prilika za sve da u vremenu od 8 do 16 sati sudjeluju u dnevnim aktivnostima Kuće, ali i da se upoznaju s korisnicima. Helena Anušić predstojnica Tiskovnog ureda Riječke nadbiskupije razgovarala je o Kući utočišta i toj hvalevrijednoj akciji za Hrvatski katolički radio s direktoricom Depaul Hrvatska i voditeljicom Kuće utočišta s. Veronikom Milom Popić.

Kuća utočišta je dnevni centar za beskućnike i ostale osobe na rubu društva grada Rijeke. Postoji već jedanaest godina. Izgradile su ga u sklopu svojeg samostana sestre milosrdnice provincije Majke dobroga savjeta. Depaul hrvatska je karitativna organizacija iznikla u gradu Rijeci kao plod Vinkovske karizme. Blagdan svetog Vinka Paulskoga slavimo 27. rujna , a taj je svetac bio genij djelotvorne organizirane kršćanske ljubavi. Znao je da ne može sam djelotvorno služiti ljudima i da u služenje mora uključiti druge. Uvijek je išao ususret onima koji su najzapušteniji i zaboravljeni. I sestre milosrdnice su, od njihova dolaska u Rijeku prije 160 godina, vezane za margine društva, za one zaboravljene. Sestre su shvatile da ne mogu kvalitetno služiti čovjeku ukoliko se ne povežu s ostalim ograncima Vinkovske obitelji. I tako su sestre pristupile jednom ogranku koji već 30 godina uspješno na Vinkovski način inovativno radi s beskućnicima. Plod suradnje sestara i organizacije Depaul je Depaul Hrvatska – podružnica koja je usmjerena na služenje beskućnicima i najzapuštenijima. Mjesečno kroz kuću prođe više od 120 korisnika, dnevno oko  80 osoba. Rade 12 sati dnevno, pripremaju i nude tri obroka, doručak, ručak i večeru, ukupno dnevno oko 110 obroka. Uz prehranu nude uslugu osobne higijene i pranja rublja. Brinu za tjelesno i duhovno zdravlje svojih korisnika. Surađuju s Centrom za duhovnu pomoć, zajednicom Molitva i riječ, Pravnim fakultetom u Zagrebu, Medicinskim fakultetom – dentalnom medicinom, a imaju i volonterku liječnicu opće prakse.

„Naša su vrata uvijek otvorena, ne samo za potrebite nego za sve koji žele doći, a sugrađani često navrate, pitaju nas što nam je sve potrebno i donose po koju sitnicu. Od ove godine uvodimo i Vinkovski tjedan, sedam dana pred blagdan svetog Vinka Paulskog kada ćemo malo više govoriti o svetom Vinku i svemu onome što se događa u našoj Kući utočišta i na drugim mjestima gdje djelujemo kao Depaul Hrvatska. U petak ćemo vrata naše kuće otvoriti posjetiteljima i upoznati ih što se na dnevnoj bazi događa u našoj Kući utočišta, govorit ćemo o tome gdje nam je najviše potrebna pomoć volontera. Potrebno je poznavati osobe kojima volonter ide i zato je ovo prigoda za taj prvi susret i upoznavanje s korisnicima Kuće koji se budu u njoj zatekli. To je poziv na služenje beskućnicima i osobama koje su na samim marginama društva i važno je da sam čovjek osjeća da to može i želi”, istaknula je u razgovoru za HKR s.Veronika Mila Popić.

Svakodnevne potrebe su velike – za hranom kako bi se pripremili dnevni obroci, za higijenskim sredstvima za osobnu i higijenu rublja. Posebna je potreba za uključivanjem većeg broja volontera koji će obavljati ono što trenutačno razvijaju pod nazivom „Mjesto koje se zove dom”, a to je vanjski – terenski rad – posjećivanje beskućnika i osoba koje su u velikim potrebama na mjestima gdje se one nalaze. Kad su ovih dana napravili noćni obilazak grada uvjerili su se koliko su potrebe velike. U ovu inicijativu, osim Depaula Hrvatska koji je njezin koordinator, uključile su se Primorsko-goranska županija, Riječka nadbiskupija i Centar za socijalnu skrb grada Rijeke – svi dionici takvog služenja čovjeku koji djeluju u gradu. Cilj je znatno reducirati beskućništvo u gradu Rijeci do 2020. godine.

Za sve one koji su u potrebi ili pak za one koji žele darovati  svoje vrijeme Kuća utočišta nalazi se u središtu Rijeke u sklopu samostana sestara milosrdnica u ulici Frana Kresnika 15.

Ključne riječi:
Kuća utočišta