Budi dio naše mreže
Izbornik

Međureligijskim molitvenim susretom zaključeno obilježavanje Dana duha Asiza

Zagreb (IKA)

Ovogodišnja međureligijska molitva za mir – Dan duha Asiza bila je u znaku 800. obljetnice susreta sv. Franje i sultana Malika Al-Kamila.

“Božja je milost da se možemo naći zajedno u molitvi za bolje razumijevanje, međusobno poštovanje i mir. I svaki od nas može iz dubine svoje vjere uputiti Bogu molitvu da nam otvori oči kako bi druge vidjeli u svjetlu istine, kako bismo se prepoznali kao djeca istog nebeskog Oca koji želi da se svi ljudi spase”, istaknuo je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodeći molitvu uime Katoličke Crkve na međureligijskom molitvenom susretu koji je održan 29. listopada u crkvi sv. Franje i franjevačkom samostanu na zagrebačkom Kaptolu.

U osvrtu na 800. obljetnicu susreta sv. Franje i sultana Malika Al-Kamila, čijim su spomenom obilježeni ovogodišnji Dani duha Asiza, biskup je od brojnih razloga nesloge istaknuo strah i neznanje, koji priječe u istinskom razumijevanju, poštovanju i postizanju mira. Među ostalim je podsjetio kako je dijalog u temelju kršćanske vjere, a molitva prava staza prema miru. Tradicionalni molitveni susret okupio je predstavnike Baptističke crkve, Evanđeoske pentekostne crkve, Evangeličke crkve, Islamske vjerske zajednice, Katoličke Crkve, Makedonske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve i Židovske vjerske zajednice Bet Israel.

 

Ovogodišnje Dane duha Asiza organizirali su Franjevački institut za kulturu mira, Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog, Islamska zajednica u Hrvatskoj te Mjesno bratstvo Kaptol Franjevačkoga svjetovnog reda. Započeli su 28. listopada programom u Islamskom centru u Zagrebu gdje je održan okrugli stol pod nazivom „Od susreta sv. Franje i Sultana (1219.) do ‘Deklaracije o ljudskom bratstvu’“ (papa Franjo i veliki imam Ahmad Al-Tayyib, 2019.), u kojem su sudjelovali muftija Aziz ef. Hasanović, doc. dr. sc. Daniel Patafta, ofm te doc. dr. sc. Tomislav Kovač. Znakovitost specifičnosti odnosa islama i kršćanstva na našim prostorima bila je istaknuta u dramskom prikazu ‘Kušnje fra Anđela Zvizdovića’, koji su izveli franjevački bogoslovi iz Sarajeva. Organizator je za ovu prigodu upriličio i Izložbu svjetskih umjetničkih prikaza susreta sv. Franje i Sultana, s 49 različitih umjetnina, koja se od 29. listopada može razgledati u franjevačkom samostanu na zagrebačkom Kaptolu.

Ključne riječi:
Dani duha Asiza molitva za mir