Budi dio naše mreže
Izbornik

Meksiko: Iz domova istjerano više od tisuću pripadnika naroda Tzotzil

Chalchihuitano (IKA)

Centar za ljudska prava u meksičkoj državi Chiapas priopćio je da je devet kampova u gradu Chalchihuitanu, koji su služili kao utočište za u studenome prošle godine prisilno raseljene pripadnike naroda Tzotzil, uništeno 21. prosinca, po nalogu gradonačelnika Hermelinda Garcie Nuneza.

Riječ je o 238 obitelji, odnosno više od 1000 ljudi koji su izgubili i ono malo stvari koje su imali sa sobom u barakama. U priopćenju se navodi da su uništeni i toaleti koji su postavljeni zahvaljujući intervenciji Caritasa i drugih humanitarnih organizacija, prenosi Vatican News 29. prosinca pisanje agencije SIR.

Prisilno raseljeni pripadnici naroda Tzotzil uglavnom su žene i djeca, te su sada raspršeni po okolici, a jedan dio primile su na smještaj obitelji koje žive na tom području. Međutim, prijetnje i dalje dolaze od naoružanih bandi i samih općinskih vlasti. Centar za ljudska prava državu Chiapas optužuje za kršenje ljudskih prava i zahtjeva Interameričke komisije za ljudska prava (CIDH). Od meksičke savezne Vlade Centar traži da zajamči sigurnost, integritet i život autohtonih naroda te da zaustavi prijetnje i napade gradonačelnika Chalchihuitana.