Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa povodom početka nove akademske godine Sveučilišta u Zadru

Zadar (IKA )

Misu sa zazivom Duha Svetoga povodom početka nove akademske godine za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru u petak 26. listopada, na blagdan sv. Dimitrija, u crkvi Sv. Dimitrija u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Propovijedao je dr. don Zdenko Dundović, predsjednik Društva za povjesnicu 'Zmajević' Zadarske nadbiskupije.

„Svijet u kojem živimo ne priznaje više čovjeka kao sliku Božju, nego želi čovjeka proglasiti bogom. Ta se ideja provlači na kulturološkim, sociološkim, intelektualnim i znanstvenim razinama. Čovjek postaje sam sebi mjerilo života. A zaboravljamo, kad god je čovjek pomislio da je bog, to je uvijek za njega završilo pogubno. Mi nismo bogovi. Mi smo Božja stvorenja, ljubljena Božja djeca i zbog toga trebamo jedni druge voljeti, imati razumijevanja jedni prema drugima“, upozorio je dr. Dundović, istaknuvši da i profesori na ispitima trebaju biti ljubazni i znati da su tu radi studenata.

„Bez obzira na ideološke i druge poglede, u svakodnevici trebamo biti svjetlo ovom svijetu, da čovjek u nama osjeti da ga volimo. Tada Božje kraljevstvo silazi među nas, kaže Gospodin. Potrudimo se da bude tako“ potaknuo je propovjednik, rekavši da je čovjek vrijedan, jedinstveno Božje djelo, iznad svega stvorenoga. „Kad bismo u to povjerovali, da u svakom čovjeku vidimo sliku Božju, ono što čovjek zaista jest, kako bismo mijenjali svoj odnos prema čovjeku, kako bi bilo nužno promijeniti svoj stav prema ljudima općenito. Prije svega, trebali bismo se učiti poniznosti“, poručio je dr. Dundović, istaknuvši da nam „svijet kaže da moramo biti najizvrsniji, najbolji; da u svemu moramo biti prvi, da se moramo istaknuti, naći svoje mjesto. A Isus kaže, ‘Tko hoće od vas biti prvi, neka bude svima poslužitelj. Tko hoće biti najveći, neka bude posljednji, najmanji’“.

„Za kršćane to je veliki izazov, jer se moramo zapitati živimo li doista tu Božju riječ. Božja riječ kaže da kršćanin u svemu uvijek treba polaziti od ljubavi. Jer ljubav je poticaj i motivacija čovjeku da Boga promatra u čovjeku. To ne znači da je čovjek bog. Nego je čovjek predivno Božje stvorenje, velika vrijednost. Zato se moramo zapitati zbog čega često ne razumijemo vrijednost svakog pojedinog čovjeka. Zašto smo jedni prema drugima tako često osorni, neplemeniti, grubi? Koliko možemo povrijediti jedni druge, zagorčati jedni drugima život, a zovemo se kršćanima? Božja riječ kaže da Božja mudrost vodi pravednika da ga ne bi zarobila lakomost. To je velika opasnost za svakog od nas. Čeznemo za čašću, moći, položajem, boljim životom, komodom, lijepim životnim uvjetima. A Isus kaže, ‘Tko hoće život svoj sačuvati, izgubit će ga. A tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti’. Sv. Dimitrije nije se libio dati svoj život za uvjerenje da je Krist važniji od njegovog života. Trebamo sebi odgovoriti na temeljno pitanje – jesmo li u svijetu kao kršćani spremni poniziti sebe pred drugima? Jesmo li spremni izgubiti sebe, da bi se Bog po nama proslavio“, potaknuo je dr. Dundović, dodavši da je mučeništvo sv. Dimitrija prigoda promisliti o svom svakodnevnom kršćanskom načinu na koji se predstavljamo u svijetu u kojem živimo, o dubini i ozbiljnosti naše kršćanske vjere, ako je ona najvrjednije što smo primili iz Božje ruke. „Isus kaže da svaki čovjek koji se odrekne Boga, koji stane na krivu stranu, ne poželi biti svjedok za Božju stvar, da će se i njega Bog odreći“ upozorio je dr. Dundović, poželjevši studentima Božji blagoslov i zagovor sv. Dimitrija, da „Gospodin svojom mudrošću pohodi naše živote da možemo razumjeti da smo vrijedni, ali i da su drugi oko nas jednako vrijedni“.

U misi je među ostalima suslavio i dr. don Elvis Ražov, pročelnik Teološko-katehetskog odjela na Sveučilištu u Zadru. Među predstavnicima uprave bio je i dr. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru. Slavlje je pjevanjem uveličao Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo Žana Morovića.