Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica uz Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije

Sisak (IKA )

Misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale branitelje, a povodom Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije, predvodio je u četvrtak 18. listopada u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku generalni vikar biskupije mons. Marko Cvitkušić, a koncelebrirao je vlč. Dražen Mirčić. 

Uz vjernike, predstavnike Hrvatske vojske i policije, branitelje, obitelji poginulih i nestalih misi je prisustvovalo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom te izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

Na početku propovijedi mons. Cvitkušić naveo je riječi dnevnoga Evanđelja gdje Isus jasno reče svojim učenicima: „Evo, šaljem vas kao janjce među vukove“. A onda je nastavio: „A janje živi dok se vuku prohtije, dok je sit. Ako izgladni, zna se tko je na redu. Isus svojima nije pravio iluzija ni davao lažnih obećanja; jasno ih je upozorio što ih čeka. A zna Isus dobro da pšenično zrno mora umrijeti da bi rod donijelo. Toga su bili svjesni i naši hrabri branitelji 1991. godine kada su ustali u obranu hrvatske grude i hrvatskog naroda protiv srpskog agresora. Oni su u obranu Domovine išli s ljubavlju, nošeni vjerom u pobjedu, s pouzdanjem u Božju pomoć, praćeni mnogim molitvama hrvatskog naroda. Zahvaljujući našim braniteljima, Hrvati su ostvarili svoj tisućljetni san: svoju samostalnost. Naši se branitelji nisu borili uzalud! Mi smo danas svoji na svome!“

Na kraju propovijedi generalni vikar rekao je kako je danas velika odgovornost na svima nama. „Ne smijemo nikada dopustiti da se zaborave velikani naše prošlosti. Od njih neprestano učimo da je život borba, te da od Gospodina, koji je stalno uz nas ako činimo dobro, primamo hrabrost i snagu u borbi života za vrijednosti koje su vječne“, zaključio je mons. Cvitkušić.

Prije mise, na Gradskom groblju Viktorovac, kod spomen-križa za poginule hrvatske branitelje, izaslanstva su položila vijence i svijeće te je održana i zajednička molitva koju je predvodio župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Ivan Grebešić.