Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Misu zahvalnicu za proteklu kalendarsku godinu na Silvestrovo, u ponedjeljak 31. prosinca, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Svečanim "Tebe Boga hvalimo" zahvalio je Gospodinu za sve dobro u Šibenskoj 2018. godini. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Zahvalnica je završila euharistijskim klanjanjem u sklopu kojeg vjernici su otpjevali "Tebe boga hvalimo".

„Vjernička duša, kad gleda unatrag ima malo drugačije naočale za taj pogled. On se prije svega vodi zahvalnošću za primljena dobročinstva, za sve darove kojima nas je Bog obasipao u protekloj godini. Puno tih darova i ne prepoznajemo jer ih smatramo normalnim, uzimamo zdravo za gotovo i mislimo da smo ih i onako morali dobiti. A nije tako. Dobili smo ih od Boga na dar, iz Božje ljubavi prema nama: i život, i vrijeme, i drage ljude, i uspjehe koji su nas obradovali, ali i neuspjehe, i križeve – poteškoće, možda i boli, poput križeva kojima nas je Bog odgajao i želio više privući k sebi. Sve dolazi iz Božje ljubavi i samo u Bogu ima svoj puni smisao“, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji.
U duhu zahvalnosti biskup Rogić prisjetio se nekih događaja iz 2018. Proslavili smo 10 godina djelovanja Katoličke osnovne škole, održan je susret katoličkih obitelji Šibenskog gradskog dekanata, krizma je slavljena u četrdeset i dvije župe. U pet obitelji kršteno je peto, osmo ili deveto dijete, preminula su četiri umirovljena svećenika naše biskupije i dvije časne sestre franjevke, trojica svećenika iz drugih biskupija i redova došla su pripomoći. Naglasio je kako je ponovno otvoreno Savjetovalište za brak i obitelj, u Rimu je održana Sinoda o mladima, biskupi su bili u pohodu Ad limina, kod pape Franje, radovali smo se đakonskom ređenju bogoslova Grgura, projekti išli su dalje, obnova crkava i drugih pastoralnih objekata i još puno toga – što je bilo znak Božje blizine.
„Ako pred Boga dođemo sa zahvalnošću, onda će i one naše potrebe za koje se molimo izgledati manje zahtjevne, a križ ćemo lakše prigrliti i nositi. Neka to bude stav vjerničke duše s kojom ćemo i u nova vremena ulaziti, i u Novu Godinu što je od Boga primamo“, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Ključne riječi:
misa zahvalnica Rogić Šibenik