Budi dio naše mreže
Izbornik

Misijska nedjelja u hrvatskoj župi u Hamiltonu

Hamilton (IKA )

Ovog vikenda vjernike hrvatske župe sv. Križa u Hamiltonu na vanjskom zidu velike župne dvorane pored crkve dočekala je 6-metarska kravata kao podsjetnik da je riječ o nedjelji najbližoj Danu kravate – 18. listopada.

Kravatu je izradio umjetnik iz Hamiltona Vladimir Mutnjaković, a na župnu dvoranu na glavnoj gradskoj prometnici King postavili su je za Dan kravate članovi župnog odbora. Upozoreni tjedan dana ranije, gotovo svi muškarci, počevši od dječaka i predškolske dobi, nosili su u nedjelju 21. listopada kravate.

Kako se slavila Misijska nedjelja, u župi je priređeno više događanja. Na jutarnjoj misi pjevao je zbor „Ufanje“ pod ravnanjem Ante Vukojevića, a na engleskoj misi pjevao je i svirao tamburaški sastav župnoga folklornog ansambla „Hrvatsko selo“ pod ravnanjem maestra Mike Lončaricha. Na glavnoj župnoj misi na hrvatskom jeziku Hrvatska župna škola imala je zaziv Duha Svetoga čime je i službeno počela redovna nastava hrvatskog jezika i kulture. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor a – budući da je župa sada u potrazi za novim zborovođom i orguljašem – svirala gošća iz Zagreba odrasla u Hamiltonu prof. Andrea Cetinić.

U školu se do sada upisalo – od predškolske dobi do 8. razreda – nešto više od 100 učenika, s tim da se upisi nastavljaju. Kako je ta škola potpuno dobrovoljna, opaža se iz godine u godinu postepeni pad broja učenika. U školi je priprava na hrvatskom jeziku za prvu pričest i krizmu, koju svake godine naizmjenično podjeljuju hamiltonski ili neki od biskupa iz republika Hrvatske ili Bosne i Hercegovine. Sadašnji hamiltonski biskup Douglas Crosby preselio je krizmu iz 8. u 7. razred pa to utječe i na smanjenje broja učenika u 8. razredu. Hrvatsku školu uime župnika vodi glavna učiteljica Nancy Diklić, a vjeronauk za prvopričesnike Kristina Knezović i za krizmanike Ivanka Milinović.

Poslije mise župnik Marijan Mihoković pozvao je nazočne na fotografiranje – zbora s njihovom orguljašicom, učenika hrvatske škole s njihovim učiteljima i konačno sve zajedno na prostor pored crkve, ispod velike kravate na župnoj dvorani. Kako se za tri tjedna godišnjim župnim banketom na obljetnicu posvete crkve obilježava završetak jubilarne godine 60. obljetnice župe, kravata će ostati na dvorani kao podsjetnik župljanima i prolaznicima na predstojeću proslavu.

Ključne riječi:
Hamilton kravata misijska nedjelja