Budi dio naše mreže
Izbornik

Misnim slavljem zaključeni 11. dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije

Srima (IKA)

U nedjelju 2. prosinca u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Srimi kraj Vodica svečanim euharistijskim slavljem, koje je predvodio župnik iz Dervente don Ivan Kopić, a animirali i pjevali gosti iz „Hrvatskog centra Linz“ iz Austrije, završili su „11. Dane kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije“. Dani su se ove godine održali u dva grada; Kninu i Vodicama, premda u priređivanju sudjeluju i ostale podružnice Šibenik i Rogoznica.

Don Ivan je u svojoj propovijedi kazao kako su ga zapljusnuli tako snažni i silni osjećaji kada vidi takvu živu župnu zajednicu u odnosu na njegovu Župu koja je do Domovinskog rata imala deset tisuća a sada samo stotinu i pedeset vjernika…
Podsjetio je kako ulazimo u radosno vrijeme došašća, a Riječ Božja, nam progovara o kraju svijeta i kroz to razmatranje zaključio je da tko ne živi po evanđeoskim vrednotama i zakonima da je njemu kraj svijeta već došao, a onome tko živi istinski evanđelje da njemu nema kraja svijeta, nego samo vječnost… Pozvao je sve vjernike da brižno poučavaju svoju djecu o svom zavičaju i tradiciji i kako ne bi zaboravili svoje korijene te da se mole za one koji su ostali u rodnom zavičaju u Bosni i Hercegovini čuvati stoljetno ognjište.
Nakon mise ispred crkve održan je bogati kulturni program, uz pjesmu, igru i druženje.
„Dani kulturne baštine Hrvata BiH u Hrvatskoj“ započeli su u četvrtak, 29. studenoga u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, misom koju je predvodio don Donald Marković a potom je bila predstavljena knjiga Velimira Bugarina „Druga strana rata – sjećanje na ratnu svakodnevnicu u Lašvanskoj dolini“. Knjigu je, uz autora, predstavio don Donald Marković a programom je moderirao predsjednik Zajednice Hrvata BiH u Hrvatskoj Šibensko-kninske županije Goran Babić.
Ista knjiga bila je predstavljena u Vodicama, u petak 30. studenog u Gradskoj knjižnici Vodice, s projekcijom kratkoga filma o desetoj obljetnici ove Zajednice. Knjigu su uz autora predstaviti Mario Katić i Stjepan Dujo.
U subotu 1. prosinca, u hotelu Olympia u Vodicama održan je središnji skup i svečana večera za brojne goste i članove.