Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveni susret Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Molitveni susret Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Slavonskom je Brodu održan u srijedu 23. siječnja, po prvi puta u grkokatoličkoj župi Uzvišenja Sv. Križa.

Ekumenski hod uz geslo „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16, 22) započeo je pjevanom Večernjom po istočnom obredu, koju je predvodio domaći župnik Aleksandar Hmilj. Pjevanje su animirale s. bazilijanke. Sa svojim vjernicima i redovnicama na susretu su sudjelovali svećenici Katoličke Crkve: istočnog obreda Aleksandar Hmilj, zapadnog obreda; slavonskobrodski dekan Ivan Lenić, mons. Stjepan Belobrajdić, fra Goran Malenica, Robert Farkaš i Andrija Djaković, đakoni Domagoj Vidaković i Dominik Nedjeljković te Evangeličke Crkve župnik Josip Ivić i đakon Pavao Krešić.


Ne skrivajući svoju radost što se taj važan susret događa prvi puta u njegovoj župi vlč. Hmilj je posvjestio kako je danas, više nego ikada, potrebno njegovati i izgrađivati, tako nam svima potrebno zajedništvo.

Naglasivši u prigodnoj homiliji kako se u svakodnevnici susrećemo s mnogim nepravednim stvarnostima mons. Belobrajdić je ustvrdio kako je iskorjenjivanje tih nepravdi temeljni zahtjev pravednosti. „Zadatak nam je prihvatiti današnju Božju poruku: Teži za pravdom – tražeći putove pomirenja prije svega među nama kršćanima. Tako ćemo najbolje liječiti rane nepravdi. U tome možemo vidjeti priliku da pomognemo braći u potrebi- ali i oživotvoriti navještaj Isusov da se po malim pa i materijalnim stvarima- ostvaruje pravda“, rekao je mons. Belobrajdić dodavši da je među kršćanima izostala osnovna težnja onog tipično povezujućeg elementa – ljubavi. Naglasio je da se za pravednost ne može djelovati kao pojedinac, nego se ona za sve ljude moli i traži zajednički.

Prigodnim riječima obratili su se na kraju predstavnici kršćanskih crkava. Dekan Lenić je naglasio kako je to okupljanje izričaj i težnja za samom pravdom. „Time izričemo svoj kršćanski identitet, svoju kršćansku usmjerenost promicanju zajedništva, stvaranju platforme za jedinstvo. Ova su okupljanja ponajprije čin pravednosti“, rekao je među ostalim dekan Lenić. Dodao je da je čin pravednosti da kao građani istoga grada, iste domovine promičemo izricanje stavova preko konkretnih zalaganja. Posvjestivši da je pravednost na puno načina obeskrijepljena, ustvrdio je kako je dragocjen svaki doprinos koji činimo u tom nastojanju.
Naglasivši da je prvi puta u toj grkokatoličkoj zajednici župnik Ivić u prigodnoj riječi je posvjedočio da ga je taj susret posebno obogatio. Zaključio je da smo kao kršćani pozvani tražiti ono što nam je svima zajedničko, suočavati s onim što nas dijeli, te zajednički nastupati i svjedočiti Evanđelje u našem vremenu.
Pet kruhova, koje je župnik Hmilj blagoslovio na početku susreta, podijelio je svećenicima, a oni su ga u znak zajedništva lomeći dijelili vjernicima. Župnik Hmilj potom je svakog vjernika blagoslovio i pomazao uljem.


Susret je završen druženjem uz okrjepu u prostorijama župnog doma, koji je u obnovi.