Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Na Stepinčevo dokumentarni film „Stepinac – kardinal i njegova savjest“ na HTV-u

Zagreb (IKA)

Nakon uspješne pretpremijere u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u veljači i prikazivanja filma u Pulskoj areni u rujnu 2020. dokumentarni film “Stepinac – Kardinal i njegova savjest” scenaristice i redateljice Višnje Starešina bit će prikazan u srijedu 10. veljače na prvom programu Hrvatske televizije u 20.10. Film je nastao u koprodukciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

“Dokumentarni film Stepinac – Kardinal i njegova savjest ukazat će poznavateljima blaženog Alojzija slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu na veličinu čovjeka koji odlučno i hrabro borio za prava čovjeka bez obzira na njegovu nacionalnost i vjersku pripadnost. Onima koji kardinala Stepinca do sada nisu upoznali, film pruža priliku za još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje. Drago nam je da je Hrvatska radiotelevizija prepoznala kvalitetu ovog filma i uvrstila ga u svoj program upravo na blaženikov dan”, ističe prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Dokumentarni film „Stepinac: kardinal i njegova savjest“ priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Njegov osobni  angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je preko intervjua s povjesničarima- istraživačima, ali i preko osobnih svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

Scenaristica i redateljica je Višnja Starešina, direktor fotografije Vjekoslav Vrdoljak h.f.s., montažer Veljko Segarić, skladatelj Mate Matišić, producent filma Ivan Maloča za Interfilm, a koproducent Željko Tanjić za Hrvatsko katoličko sveučilište.

Sugovornici su Ivo Banac, Josip Bozanić, Naida-Mihal Brandl, Stephen Buckley, Thomas Collins, Ruth Dajč Perl, Davor Derenčinović, Stanisław Dziwisz, Nikola Eterović, Esther Gitman, Robin Harris, Jure Krišto, Dror Levanon, Haya Levanon, Quentin McCauley, Josip Mrzljak, Vjekoslav Pečevski, Danilo Petrović, Mychal Riccio, Đurđa Šimecki, Alfons Torbar i Rafaela Žilavec.

Dokumentarno ostvarenje, osim na Prvom Programu HTV-a, moći će se pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.