Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA/TU)

Iz tiska je izašao rujanski broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji u jubilarnoj 150. godini izlaženja razlaže temu predškolskog vjerskog odgoja.

U svom uvodniku pod naslovom „Zapostavljeno pravo roditelja“ odgovorni urednik izv. prof. dr. Boris Vulić ističe: „Predškolski vjerski odgoj danas obuhvaća samo oko 15 % vrtićke djece u Hrvatskoj i to većinom u katoličkim vrtićima. Taj nam broj govori da postoje poteškoće koje otežavaju, ali i onemogućuju predškolski vjerski odgoj.“

O temi broja pišu Teuta Rezo („Dijete rane dobi i odgoj u vjeri – temelj budućeg života i svijeta koji u njemu raste“), Brankica Blažević („Vjerski odgoj i dječja kreativnost“), Jelica Đuzel („Dijete i liturgija – sakrament euharistije“), Zdenka Beker („Vjerski odgoj u dječjem vrtiću“) i Marko Kapular („Prisutnost morala kod djece predškolske dobi“).

Ivica Huljev u kolumni za svećenike piše o temi „Pastoral u demografskoj zimi“. Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima piše o Apostolskom pismu pape Franje „Desiderio desideravi“. Homilije su priredili Pavao Mikulčić, Mario Žigman, Slavko Vranjković i Davor Vuković, euharistijsko klanjanje Josip Filipović, a glazbeni prilog „Zdravo, Djevo, slavom ovjenčana“ Dejan Bubalo.

U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Ana Matković i Tomislav Buntak pišu na temu „Duhovnost mladih – izazovi, prilika i mogućnosti“. Razgovor s povodom nosi naslov „Sinodski proces pridonio je našem međusobnom osluškivanju te govoru u slobodi“, a sugovornik je nadbiskupijski povjerenik za osnivanje katoličke osnovne i srednje škole u Vinkovcima, katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu te voditelj Središnjeg ureda Nadbiskupijskog pastoralnog centra u Đakovu dr. sc. Pavao Mikulčić.

U kolumni za vjeroučitelje Andrijana Lovrinčević piše na temu „Milosrdni Otac“. Pripremu za vjeronaučni sat s naslovom „Abraham vjeruje Bogu“ osmislila je Ana Želnski. Tu je i nastavak kateheza za odrasle: C. M. Martini, „Što je jedino potrebno – Isus biva kušan i pobjeđuje“ te A. Grün, U ritmu godine: Rujan – vrijeme sazrijevanja – obje u prijevodu Pavla Madžarevića.

Materijal za biblijske zajednice nosi naslov„Božja riječ kroz povijest Crkve, Biblija u životu Crkve“, a autori su Krešimir Bulat i Nataša Šantić. U rubrici Pogled u knjigu, Dino Klem predstavlja knjigu Ivice Raguža „De Abraham – O Abrahamu“. Tomislav Ćurić i Drago Marković na omotu broja pišu o monumentalnom kaležu iz 1776. godine koji je dao izraditi biskup Matej Franjo Krtica.

Na omotu se nalazi i vijest o Zahvalnici najstarijem dopisniku Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije Mirku Kneževiću te o novoj knjizi umirovljenog đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića „Anegdote iz kleričkog života“.

Informativni dio donosi Poruku predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju, mons. dr. Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2022./2023. pod naslovom „Nova evangelizacija za novo vrijeme“. Tu je i popis Imenovanja i razrješenja svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kao i u Srijemskoj biskupiji te raspored uvođenja u službu župnika 2022. godine. Objavljen je i poziv na sudjelovanje u Teološko-pastoralnom seminaru za svećenike od 20. do 22. rujna s cjelokupnim rasporedom na kraju broja i poziv na ispit iz jurisdikcije.

Zabilježeno je i obilježavanje 85. rođendana umirovljenog nadbiskupa Marina Srakića te 19. obljetnice smrti blagopokojnog biskupa Ćirila Kosa; slavlje zlatne mise biskupa Antuna Škvorčevića; proslava zaštitnika Đakovačko-osječke metropolije, zaštitnika Đakovačko-osječke nadbiskupije te svetkovine Velike Gospe. Nadbiskup Đuro Hranić slavio je misu u Mariji Bistrici i na otoku Korčuli, a pomoćni biskup Ivan Ćurić framašima na Framaškom hodu poručio je „Na postaje Fraticella ponesite i prikažite brige, tjeskobe, ali i nade“. Župe u Osijeku, Petrijevcima, Tordincima i Donjem Miholjcu pohodili su misionari s Haitija, iz Urugvaja i Brazila, a proslavljen je i Drugi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Informacije o pretplati na Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije možete pronaći na mrežnim stranicama.