Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Milan Stipić posvjedočio o svome životu i radu u emisiji 'Od Krista pozvani'

Zagreb (IKA)

Novoimenovani apostolski administrator Križevačke eparhije protojerej Milan Stipić, gostujući u emisiji 'Od Krista pozvani' Hrvatskoga katoličkog radija, govorio je o svome odrastanju u Bosanskom Novom u Bosni i Hercegovini, formaciji za svećenika istočnoga obreda te pastoralnom radu.

O. Stipić je u razgovoru otkrio kako je uz svoju prabaku doživio vjeru kao nešto jako lijepo i pozitivno u životu, a ulaskom u crkveni prostor ostao je fasciniran ljepotom bogosljužja. Tu se, kako je istaknuo, na prvi pogled rodila zaljubljenost u taj novi svijet, toliko uzvišen i divan da je uvijek želio ići u crkvu, kad god je imao priliku.

U odluci za svećeništvo imao je podršku svojih roditelja, zahvaljujući kojima je mogao birati za biti svećenik istočkog ili zapadnog obreda, jer je njegova majka grkokatolkinja, a otac rimokatolik. Ređen je 18.10. 2003. godine u katedrali u Križevcima, prve župničke službe su bile na Žumberku, u župama Kašt i Radatovići, a 2012. godine postaje prvi župnik župe Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom.

O. Stipić je kao svećenik pastoralno skrbio za vjernike Dalmatinskog grkokatoličkog vikarijata. U razgovoru se osvnuo na nastojanja oko stvaranja mreže pastoralne skrbi za oko 600 vjernika u Dalmaciji, kao i na obnovu crkve u Kričkama koja je “povijesni biser” – trobrodna bazilika druga po veličini u Križevačkoj eparhiji, jedina s dva zvonika, i najstarija dalmatinska crkva s dva zvonika.

Kričke bi, kako je najavio, trebale biti i novi duhovni centar – mjesto gdje bi djelovao prvi muški grkokatolički samostan u Hrvatskoj. Govorio je i o tome što je bio poticaj za osnivanje monaške zajednice, što je važno da rad jednog dušobrižnika donosi plodove, a sve se može poslušati u specijalu emisije ‘Od Krista pozvani’ koja će biti emitirana u programu Hrvatskoga katoličkog radija 18. ožujka u 16.15 sati.

Ključne riječi:
o. Milan Stipić