Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen je u Zagrebu pod geslom "I reći ću vam još jednu stvar 'Zapamtite Vukovar'" u večer 17. studenoga. Organizatori su bili Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s još 50 braniteljskih udruga.

Na križanju ulica Hrvatske bratske zajednice i ulice grada Vukovara Zagrepčani su se okupili u 18 sati pred spomenikom predsjednika Franje Tuđmana da bi odali počast hrvatskim braniteljima, posebice žrtvama Vukovara i Škabrnje. Glavni organizatori bili su pripadnici Kluba veterana 148. brigade HV-a te je za Hrvatsku katoličku mrežu predsjednik Milan Zanoški poručio kako je sudjelovanje u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji vrlo važno, no realno stanje je da mnogi stanovnici nisu u mogućnosti taj dan otići.

“Mi smo došli na zamisao da jednostavno pokušamo potaknuti one koji ostaju u Zagrebu, osobito djecu osnovnih i srednjih škola, da nam se pridruže i da dođu na Ulicu grada Vukovara po cijeloj njezinoj duljini od 9 km, od trešnjevačke Tržnice do Ulice grada Gospića i natrag i da stave svoje lampaš u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara, Škabrnje, ali i na povezanosti ova dva mjesta koja su simboli stradanja, isto kao što je to i Saborsko i niz drugih mjesta stradanja tijekom Domovinskog rata”, istaknuo je.

Komemoracija je započela prolaskom kolone motorista te kolonom postrojbi više grana Hrvatske vojske. Javnosti se također obratila kći vukovarskoga branitelja Marija Brekalo.

“Grad Zagreb sjeća se žrtava Škabrnje, Vukovara, grada junaka, hrvatskih junaka. Sjećamo se i svjedočimo istinu. Istinu o hrabrosti malobrojnih koji velikog srca, punog ljubavi, za dom i čovjeka, slabo naoružani stadoše pred mržnju, pred mrak, pred agresora, koji je planirao u par dana pregaziti grad i Domovinu”, poručila je Brekalo. “Vukovar nije pao, jer su njegovi ljudi ostali uspravni”. Pozvala je prisutne da svoje lampaše zapale za branitelje i žrtve, napose za nestale. “Ove svijeće, čijim plamenom je osvijetljen mrak, večeras su zapaljene njima u čast. Kako govore stihovi, Vukovarci su se vratili, Hrvatska se vratila u Vukovar i Škabrnju. Ujedinjeni kao narod u slozi, snazi, vjeri i pravdi, snažni i odlučni u svojoj nakani, bez želje za osvetom i bez mržnje u srcu, mi smo se vratili. S pouzdanjem u dragoga Boga, u zajedništvu, oslanjajući se na vlastitu pamet, pokazali smo da priča o Vukovaru i priča o Škabrnji, kao simbolima, mora biti vječna poruka i pouka hrvatskom narodu”, istaknula je kći branitelja.

“Kada kažemo Vukovar, sjetimo se Blage Zadre, Roberta Zadre, Marka Babića, dr. Juraja Njavre, Siniše Glavaševića, Branimira Polovine, Kate Šoljić i njena četiri sina, hrvatska sokola Nike, Mije, Ive i Mate, Petra Kačića – srednjeg bojlera, Alfreda Hilla, Jean Michel Nicoliera, ranjenog Francuza ubijenog batinama na Ovčari, i drugih znanih i neznanih junaka iz Vukovara. Kada kažemo Škabrnja, sjetimo se posebno stradanja obitelj Šegarić u kojoj su na najokrutniji način ubijeni: baka, otac, trojica sinova te još nekoliko članova obitelji. Zajedno pokažimo poštovanje prema našoj Hrvatskoj i u krvi izvojevanoj slobodi i neovisnosti”, naglasila je Brekalo.

Nakon minute šutnje, “Vukovarskim svjetlom mira” zapaljena je središnja svijeća usred križa od lampiona. Svjetlo su donijeli branitelj Ivan Široki, Ado Merić, sin ubijenoga branitelja Ohrana Merića, te majka ubijenog francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, Lyliane Fournier. Za Hrvatsku katoličku mrežu Fournier je rekla kako joj ovi dani donose brojna sjećanja. “To su za mene gotovo sveti datumi. Ove godine neću ići u Vukovar zbog pandemije, no voljela bih zahvaliti svim stanovnicima Zagreba. Ovo je prva godina što dolazim ovdje upaliti lampaš i vrlo sam dirnuta”.

Uz kolnike ulice grada Vukovara također je zapaljeno tisuće lampaša, a pred samim su spomenikom predsjednika Tuđmana učenici Učeničkog doma Tina Ujevića zapalili lampione kojima su ispisali ime Grada heroja.

Izaslanik Vojnog ordinarijata o. Zdravko Barić predvodio je molitvu za sve poginule u Domovinskome ratu. “Molimo za sve naše drage i nikad prežaljene hrvatske branitelje, naše vitezove, koji su naša ponos i dika. Mi smo vjernici i vjerujemo da fizička smrt nema vlast nad našim životima. Mi vjerujemo u Boga živoga. Jer naš Bog nije Bog mrtvih, nego živih. Duše naših pokojnih branitelja, naših hrvatskih sinova, nastavljaju živjeti kod Boga”.

Komemoracija je zaključena postavljanjem lampaša predstavnika državnih i gradskih vlasti. U srijedu, na sam Dan sjećanja na poticaj Zagrebačke nadbiskupije, u župnoj crkvi Svete Mati Slobode u 19 sati slavit će se misa za sve hrvatske branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske, a predvoditelj slavlja bit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.